/ ThinkStock/Getty Images
15 ученици от математическа паралелка последваха своята учителка Правда Найденова, която започна работа в друго училище. Историята разказа Марина Вълевска, майка на един от тях. Трудовият договор на Правда Найденова в 125-то училище „Боян Пенев“ в София е бил срочен и е изтекъл на 30 юни, след което не е подновен. Подкрепена от много от родителите на своите ученици, през лятото тя си намира работа в 128-мо училище „Алберт Айнщайн“, а 15 ученици от бившия й клас се преместиха заедно с нея.
 
Преди година петокласникът Ивайло е приет в математическа паралелка в 125-то училище. Той и съучениците му имат късмета да попаднат в класа на Правда Найденова, разказва неговата майка Марина Вълевска.

Тя влага всичко от себе си в работата, а това очарова децата. Трудовият договор на Правда Найденова обаче е срочен, изтича на 30 юни и става ясно, че няма да бъде подновен.
 
„Ние решихме да чуем мнението на ръководството на това училище. Събрахме се страшно много родители и там ни стана ясно, че този учител няма как да продължи кариерата си в това училище. В това няма нищо лошо. Просто пътищата им се разделят. Седнахме, помислихме, много време бяхме притеснени и тъжни. Децата ни също, че тя няма да може повече да им преподава в това училище. И така от шега, тръгнала от мен, намерихме друго училище, където те могат да продължат заедно“, каза майката Марина Вълевска.

Учени и родители срещу Декамерон в учебника за 8-и клас (ВИДЕО)
 
Другото училище е 128-мо „Алберт Айнщайн“, където има обявен конкурс за учител по математика, обясни директорът му Юлиян Плачков, който не вижда нищо сензационно в случилото се.
 
„Традиционна практика е през летните месеци да има голямо движение на учители и ученици от едно училище в друго. Ние бяхме обявили свободно място по математика със събеседване. Яви се г-жа Правда Найденова като единствен кандидат. Комисията се спря на нея като млад и надежден преподавател. Впечатли ме това, че към един млад човек има такова масово доверие от страна на родителите, което не винаги се среща“, каза Плачков.
 
Причините, поради които не е подновен договорът на Правда Найденова в 125-то училище, обясни пред Дарик и.д. директор Венелина Николова. По думите ѝ, установени са две съществени нарушения:
 
„Извеждаше учениците на мероприятия извън училището, без са уведоми ръководството и без да бъде надлежно издадена заповед за това и да бъде поискано писменото разрешение на родителите. Другото, което установихме, е, че всеки учител по учебен предмет си има своето тематично разпределение и имаше неспазване на това разпределение. Липсваха цели теми, което за нас означава, че този материал не е преподаван“, допълни Николова.

Включват откъси от Библията в програмата по литература за 8 клас
 
Посочените нарушения не притесняват директора на 128-мо училище. Плачков коментира, че ако забележат нередности, те също ще реагират. Преместването на 15 деца от едно в друго столично училище не е прецедент, посочи на свой ред началникът на Регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева:
 
„Пропуските в нейната работа през изминалата учебна година могат да бъдат само за неин урок и да ѝ помогнат да усъвършенства нейната работа като колега. Обстоятелството, че част от нейните ученици са пожелали да сменят своето училище точно с мотива, че искат тя да им преподава, говори, че тя добре комуникира с тях“.
 
В качествата на Правда Найденова са убедени и родителите на децата, които са я последвали в новото училище, обобщава майката на Ивайло Марина Вълевска:
 
Когато човек дава сърцето си за работата си и в това, което прави, това се отплаща с любовта на хората и с признанието на децата“.