/ БГНЕС, архив
Северозападът иска тунел под Петрохан
96020
Северозападът иска тунел под Петрохан
  • Северозападът иска тунел под Петрохан
Протест блокира за пет часа вчера международния път Е-79 на входа на Видин.
 
Причината за недоволството е в това, че пътят за "Дунав мост 2" е проектиран преди много години и не може да поеме засиления трафик. Протестиращите настояват за магистрала до София и тунел под Петрохан, което ще улесни връзката на региона със столицата.
 
Северозападът иска тунел под Петрохан

Протестиращи преминаха с автомобили през целия град и спряха на входа на Видин, за да обявят искания си. На входа на Видин участниците в протеста оставиха автомобилите и потеглиха на няколкочасов поход. Те се обявиха против предложението на Агенция "Пътна инфраструктура" за четирилентов път.
 
"Искаме спешно решение на Министерския съвет, в рамките на една седмица, с което да се започне незабавно изграждане на магистрала, не скоростен път, не четирилентов, трилентов, двулентов", заяви председателят на Гражданско обединение "Единни за промяна" Росица Кирова.
 
50 000 души настояват за прокопаване на тунел под прохода Петрохан

Според организаторите на протеста по-кратък път през прохода Петрохан ще реши икономически, социални проблеми на региона, който е най-обезлюдяващият и един от най-бедните в страната. Те подчертаха, че заради засиления трафик съществуващият път е причина за чести катастрофи.
 
Блокадата причини километрични опашки. Според организаторите в демонстрацията са участвали около 3000 души. Организаторите обявиха, че готвят нови протести.
БНТ