Мълния уби жена на плажа в Слънчев бряг
Мълния уби жена на плажа в Слънчев бряг / снимка: БГНЕС

Млада жена е починала от удар от мълния по време на гръмотевична буря в курорта "Слънчев бряг", съобщиха ОД на МВР-Бургас.
  
Трупът на 21-годишната Ива Лазарова от София  е открит на плажа в курортния град. Огледът на място не показал белези по тялото, свидетелстващи за насилие.

От по-нататъшните действия на полицията било установено, че момичето било ударено от мълния, докато излизала от водата. На пясъка е открит личният й багаж.

Какво да правим, когато ни настигне буря?

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на велосипед, слезте от него.

Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.