МВР било само върхът на айсберга в скандала „Червеи”
МВР било само върхът на айсберга в скандала „Червеи” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

МВР е върхът на айсберга в скандала с подслушването и проследяването на протестиращите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и кабинета на Пламен Орешарски. Това смята съветникът в МВР по време на служебното правителство Милен Шопов.

По време на протестите МВР и ДАНС подслушвали 300 дни

Миналата седмица шефът на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов заяви, че протестиращите са били следени в рамките на 300 дни, а след това стана ясно, че разработката се е казвала „Червеи".

Шопов обясни пред bTV, че най-вероятно операцията „Червеи" е започнала от МВР, по предположение, че служители на ведомството изнасят информация към протестиращите.

Готвят наказания в МВР заради СРС-та

По думите му, ако подслушването е било законно, не може да не са останали следи от извършването му. Той не изключи възможността шпионирането на протестиращите да е било незаконно. Шопов директно заяви, че във втория случай вниманието трябва да е съсредоточено основно към ДАНС и след това към ДАТО.

От 2013 г. МВР няма техническата възможност да извършва подслушване и проследяване, тъй като тази дейност бе прехвърлена в ДАТО, припомни Шопов. Той уточни, че ДАНС има изключителните права, когато в рамките на дадена разработка засече съмнителна информация за други престъпления, да продължи да следи евентуалните извършители или организатори, без за това да иска разрешение от съда.

„ДАНС може да извършва широкомащабни операции по подслушване и проследяване и то само с твърдението, че става въпрос за националната сигурност", обясни Шопов.

Той е уверен, че ДАНС се използва като политическа полиция и то не от днес.