/ БГНЕС
Процесът по организацията на изборите в чужбина върви в рамките на планираното, върви много добре. Почти всички бюлетини, предназначени за секциите зад граница, са изпратени, а голяма част от тях вече са и получени. Над половината от машините вече са изпратени за секциите извън страната. Само технически причини биха забавили доставките. Това каза на брифинг председателят на Работна група "Избори"  постоянният секретар Иван Кондов.

ЦИК с три решения вече назначи голяма част от членовете на секционните избирателни комисии, съобщи Кондов. Остава партиите да дадат по-голямата част от контактите на техните представители, за да нямаме проблеми, но все още сме навреме, този път подготовката тече с доста добро темпо, добави той.

Определиха как ще се съхраняват машините за гласуване

Местата, на които ще се гласува с машини зад граница, са 301, стана ясно още на брифинга. В 238 секционни комисии ще има по две машини, а в 63 ще има по една машина. Общият брой машини е безпрецедентен - 539 или с повече от 120 машини от изборите през ноември миналата година.

Най-големият брой машини, които са изпратени в една държава в чужбина, е 220 машини в Република Турция. Там в 112 секции ще се гласува машинно.

Ще бъде изпратена и допълнително българска литература за нашите общности в Европа и на Балканите.



Следим с особено внимание конфликта в Русия. Последните новини от Русия показват ескалация на конфликта, заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев по време на брифинга.

Коджабашев препотвърди и позицията на министерството, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни и заяви, че това за момента е така.

Той каза, че референдумите в Украйна няма да бъдат признати в международен план и това е опит на Русия да легитимира действията си в Украйна. ”Със сигурност това ще изостри конфликта още повече”, категоричен е той.

РСМ е отправила молба за оказване на помощ, в момента както знаем има сериозен проблем за осигуряването на енергия за предстоящия зимен сезон РСМ и е отправила молба към България за осигуряване на голямо количество електроенергия на цена, която е на много по-ниска от производната цена, отколкото пазарната.
Това заяви Желязко Радуков, държавен експерт в Дирекция „Югоизточна Европа“, предаде  БГНЕС.

Радуков припомни, че РСМ не е част от ЕС, но същевременно е обявила кризисно положение в енергетиката. ”Това е положение, което позволява на нашите съседи да игнорират собствените си регулаторни механизми в областта на енергетиката”, обясни той и добави, че за щастие ние сме в ЕС и не сме в положението на РСМ.

“Поради тази причина ние се затрудняваме да помогнем на нашите съседи по точния начин, по който те го искат, защото ще се наложи да нарушим европейските регламенти и приетите регулаторни рамки, които имам”, посочи Радуков и добави, че в момента се полагат всички усилия, за да се помогне на РСМ и се водят разговори с ЕК на най-високото възможно ниво.