/ БГНЕС
19 пациенти са били лекувани с плазма досега, каза шефът на ВМА
Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство. Това напомни шефът на ВМА ген. Мутафчийски на първия възобновен брифинг на щаба за борба с коронавируса. Генералът, който отприщи полюсни настроения сред българите в социалните мрежи и люти спорове между привържениците му и хейтърите, за първи път след месеци се включи в брифинг по темата за епидемията от коронавирус.

Щабът: 117 ученици са с коронавирус, 4043 - под карантина (ВИДЕО)

Мутафчийски се появи в МЗ на първия от новата серия брифинги на щаба с цивилен костюм и с хирургична маска на лицето, която не свали дори докато говореше пред журналистите. Той седна до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който вече ръководи щаба и изявленията му пред медиите.

"Поне 15 процента не носят маските си, както трябва", отбеляза той, като посочи, че хората си ги слагат под носа и на брадичката.

Според последни проучвания, цитирани от Мутафчийски, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.

"Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи задължително във вътрешно пространство", натърти генералът.

Той уточни, че от началото на пандемията до сега 19 пациенти са били лекувани с плазма. Този тип лечение се прилага само от специалистите във ВМА, защото само там разполагат с необходимата лаборатория.
Военните медици обаче са изпратили плазма в още пет лечебни заведения в страната.

Ген. Мутафчийски обаче заяви, че няма как на база на 19,20 или 30 души да се правят медицински изводи за ефективността от това лечение.

"Не могат да се правят обобщения за България, но иначе в световен мащаб се залагаха големи надежди, защото ние нямаме други сигурни медикаменти, които да повлияват заболяването", коментира шефът на ВМА.

Като отговорен за здравето на въоръжените сили шефът на ВМА каза, че там заболяването се разпространява все още клъстерно и е под контрол. Имало е няколко огнища в поделения в страната, но вече са потушени.

Най-големите огнища са били в едно поделение в Централна България, където е имало 30 заразени военнослужещи, в друго поделение в Източна България са били 16 човека, а в поделение около София с COVID-19 са били диагностицирани 20 военни. "Тези процеси са преодолени", каза генералът.

96 е общият брой на заразените в армията, като медиците от структурите на ВМА са 46.

Още в началото на учебната година във военните учебни заведения са били открити 10 курсанти с коронавирус, но те са пристигнали вече заразени отвън.