Има още два нови случая на заразени с коронавирус за деня. Това каза в ефира на NOVA ген. Венцислав Мутафчийски.

Единият е в Плевен, а другият е в "Пирогов" и то в тежко състояние, уточни той. Така общият брой констатирани за деня става 17.

"Става дума за 67-годишен, който е интубиран още при пристигането си в "Пирогов". От София е и се намира в реанимация, той е в тежко състояние", каза председателят на националния оперативен щаб и направи паралел с първата пациентка, която почина у нас заради коронавируса.

Изписват първата оздравяла, нови 17 заразени с коронавирус

Според математическия модел, който разработват от Оперативния щаб и БАН, прогнозата е за покачване на случаите на заразени с COVID-19, каза още Мутафчийски.

„В бъдещите дни бройката най-вероятно ще се удвоя. Надяваме се с мерките да смалим тази яростна епидемия”, посочи ръководителят на Оперативния щаб.

По думите му в настоящата ситуация не бива да се прекалява с хоспитализирането на болните, защото това ще изтощи системата и няма да може да се помогне на тези, които наистина са застрашени от фатален край.

По-леките случаи се лекуват симптоматично и под карантина.

Излекуваните от коронавирус у нас са вече трима

Тези пациенти у нас, които бяха официално обявени за оздравели, са лекувани с антибиотици и никакви кортикостероиди.

В Щаба пък идвали непрестанно дарения. Ген. Мутафчийски похвали хората, че са доста дисциплинирани и като цяло спазват мерките.

В интервюто за NOVA ген. Мутафчийски коментира и факта, че за кратко време е станал много популярен. Той обаче бе категоричен, че няма никакво намерение да става политик.

"Това ме плаши и не желая дори да си го помислям", каза той.

"Дразни ме тази слава, защото не съм я искал. Тежи ми тази слава и не съм доволен, но ако мога да помогна, ще го направя", каза още Мутафчийски.

С хумор срещу коронавируса: Генералът и колажите (СНИМКИ)

Шефът на оперативния щаб призна, че много се забавлява с колажите с него, които са хит в социалната мрежа. Любимите му били с футболисти.

"На един колаж един известен футболист казва: "Сега какво ще правя, като не мога да играя футбол". А аз му казвам: "Ами ти пък кога си можел да играеш", даде пример той.