/ БГНЕС
От ДПС остро критикуваха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и определиха състава на ЦИК като незаконен. Мустафа Карадайъ отново настоя, че не е проверен сигнала за несъвместимост на член на ЦИК.

"Ще информираме съвета на Европа, ОССЕ, ЕК и европейските политически семейства в европарламента за незаконния състав на ЦИК, която организира изборите в страната и за незаконните действия и бездействия на председателя на Народното събрание. Управляващите не искат да приведат в законен вид състава на ЦИК. Няма как незаконен състав на ЦИК да организира честни избори", отсече Карадайъ.

"С попълването на състава на ЦИК тя няма да стане по-законна. Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира незаконния състав на ЦИК. С негласуването на оставката на Караянчева не се санират незаконните действия и бездействия на председателя на Народното събрание", каза лидерът на ДПС.

"Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи - лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави. 11 години ГЕРБ ползват силата като аргумент и не обръщат внимание на силата на аргументите. Сега имат последен шанс да свалят създаденото от сега основателно съмнение за незаконни избори за нов парламент. Могат да преведат в съответствие със закона състава на ЦИК и да свалят доверието в Цвета Караянчева като председател на Народното събрание", предложи Карадайъ.