МС решава за почивните дни през 2010 г.
МС решава за почивните дни през 2010 г. / www.sxc.hu

През 2010-та година ще почиваме 4 поредни дни по време на Гергьовден и още 3 дни при посрещането на новата 2011-та година. Според проекторешение, което ще бъде обсъдено от Министерски съвет, 7 май 2010-та година, който се пада в петък, ще бъде обявен за почивен, и ще се заработва на 15-май, събота.

За да се съчетае работния ден 31-ви декември, петък, с официалния празник 1-ви януари, кабинетът ще обяви последния ден от годината за почивен.

Министрите ще разгледат промени в Кодекса на труда, сред които е предложението за обявяване на Велики Петък за официален почивен ден в България. По предложение на ръководствата на религиозните общности у нас ще бъдат определени дните на религиозни празници през 2010-та година за вероизповеданията, различни от православието.

Според Кодекса на труда и Закона за държавния служител работещите от тези религии могат да използват част от платения си или неплатен годишен отпуск за отбелязване на тези празници. В дневния ред на кабинета е също приемане на наредба, с която се определят условията и реда за достъп на нотариусите до Националния регистър на българските лични документи.