МОН не предвижда задължителна матура по математика

/ ThinkStock/Getty Images
Министерството на образованието и науката (МОН) засега не предвижда въвеждането на задължителна матура по математика, каквото искане отправи Асоциацията на индустриалния капитал в България.
 
Засега не предвиждаме да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, което не означава, че не се вслушваме в становището на бизнеса, но ще търсим други инструменти, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Две задължителни матури и две по желание за десетокласниците догодина
 

Министърът добави, че от догодина за първи път ще има външно оценяване по математика след десети клас. По думите му занапред все повече изпити ще стават интегрални и с въвеждането на компетентностния подход в образованието ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкова само на знания по определена дисциплина.
 
Красимир Вълчев посочи като добър индикатор ръстът на учениците, които тази година са пожелали да се явят на матура по математика, макар техният брой да е все още малък.

Какви са най-честите грешки на зрелостниците на матурите тази година?
 
През тази година със Закона за държавния бюджет на училищата са предоставени допълнително средства за организиране на дейности по интереси и обобщените данни показват, че 60 на сто от тези занимания са в областта на математиката, техниката и природните науки, добави министърът на образованието.
 
Министърът заяви, че в следващите двайсет години ще има повсеместен недостиг на специалисти и все по-малко хора ще се включват в пазара на труда. Затова предизвикателствата пред образователната система са да обхванем, задържим и приобщим всички деца към образованието и да осигурим модернизация на системата, да направим прехода от документа към креативния учител, каза Красимир Вълчев.
БТА