Сключен бе договор на стойност над 78 млн. лв за модернизиране на 44 танка
Сключен бе договор на стойност над 78 млн. лв за модернизиране на 44 танка / iStock/Getty Images
Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски е сключен днес, 16 декември, между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ“ ЕАД. Той е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Контрактът предвижда и модернизация и на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У.

„Този договор е в посока подобряване на способностите на Сухопътните войски. Той е полезна крачка в правилната посока. По този начин възстановяваме баланса в модернизирането на Въоръжените сили“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той изрази увереност, че ще бъде реализиран и проектът за нова бронирана машина на пехотата.

Изпълнителният директор на „ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ“ ЕАД Иван Досков подчерта, че договорът е от изключително значение за дружеството. „Подписването му е продължение на усилията, които Министерството на отбраната полага за възстановяване на бойните способности на Българската армия, като „ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ“ е част от този процес. Всеки един лев и вложени финансови средства рефлектират и върху съхраняване на възможностите на военно-ремонтните заводи“, каза още Иван Досков.

Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция.

Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.

Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи. Това е поредната стъпка за повишаване на способностите на българската отбранителна индустрия.

Източник: „Фокус“