Младежи от ВМРО искат да се въведе задължително военно обучение
Младежи от ВМРО искат да се въведе задължително военно обучение / DarikNews.bg

Да се въведе задължително военно обучение в училищата. Това предлагат от младежката организация на ВМРО в Стара Загора. Инициаторите на идеята искат програмата да обхваща младежи между 16 и 21-годишна възраст. Освен часовете за придобиване на основни умения за реагиране при кризисни ситуации и природни катаклизми, се предлага изграждането на лагери за доброволна военна подготовка.

Следващата седмица предложението за задължително военно обучение в училищата ще бъде изпратено до военното министерство. Според конституцията на Република България чл. 26 ал.15-а, от Закона за отбраната и въоръжените сили, вменява на министъра да организира подобни дейности, обясни областният координатор на ВМРО - Българско национално движение в Стара Загора Антон Андонов: "Губим цели поколения, които нямат възможност да бъдат обучени, първо, да бъдат полезни на страната си, второ - да бъдат малко или много научени на ред и дисциплина. Тук не искам да правим паралел със старата казарма. Няма нищо общо, разбира се. И най-вече да се действа при екстремални обстоятелства. Голяма част от нашите младежи няма да знаят как да реагират".

От организацията подчертаха, че днес се навършват 98 години от гибелта на Гоце Делчев - легендата на македоно-одринското освободително движение.

Други новини от Стара Загора