/ БГНЕС, архив
Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев
96251
Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев
  • Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев
Скандал между здравния министър Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев. Причината - мистериозно писмо, с което се иска актуализация на бюджета на касата. Ананиев поиска оставката на Плочев, а от опозицията разказаха за заплахи, оправяни към шефа на касата. Ако той откаже доброволно да освободи поста, решението трябва да вземе парламентът.
 
Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК

Хронология на събитията по разказа на здравния министър Кирил Ананиев - по време на заседание на правителството в сряда разбрал за писмото на Плочев. В него се казва, че трябва да се направи актуализация на бюджета на касата тъй като дължим на чужди здравни фондове над 270 млн. лева. Веднага след това министърът се срещнал с шефа на касата.
 
"Когато аз го попитах, има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание, той каза "Не". Когато извадих писмото и показах подписа му, каза, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му казах да направи съответните постъпки пред съответните служби да видим кой е злоупотребил с вашия подпис. В един момент той започна да се гърчи и каза, че сигурно са му дали някакво писмо да подпише и той го е подписал без да гледа", разказа ситуацията министър Ананиев.
 
БГНЕС, архив


След като според Ананиев уточнили чий е подписът и как евентуално се е появил там, били се разбрали Плочев да подаде оставка. Но не се случило точно така.
 
"Аз очаквам да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля из парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е насилвал, че го е обиждал, че насила искат да освободи поста. Много некоректно", поясни министърът.
 
Проф. Камен Плочев отговори на здравния министър

Ананиев обаче призна, че имаме задължения към чужди здравни фондове. "Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари. Това са немските, френските и австрийските каси. С всички сме подписали споразумения за разсрочване, както и те правят. И ние тези споразумения си ги изплащаме", обясни той.  
 

БГНЕС, архив


Премиерът Борисов с коментар за скандала между Ананиев и Плочев

В кулоарите на парламента депутатът от левицата Славчо Велков защити проф. Плочев и разкри, че върху него е оказван натиск да си подаде оставката.
 
"Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик, който казва професорът да си подаде доброволно оставката "и да се разделим с добр. Защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", съобщи Велков.
 
От БСП призоваха президента Румен Радев да му осигури охрана от НСО.