Миньорите са готови за протести и блокиране на пътища
Миньорите са готови за протести и блокиране на пътища / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Миньорският синдикат към КТ Подкрепа дава срок от 8 дни, в който кабинетът Орешарски да промени поведението си спрямо тежкото състояние на въгледобивната промишленост. В декларация до председателя на Народното събрание, премиера и министъра на икономиката и енергетиката от синдиката предупреждават, че ако няма реални действия за диалог между управляващите и заетите в този отрасъл, ще се стигне до протести, митинги и блокиране на пътища.

Новите управляващи дойдоха с обещанието за професионализъм, експертност и прозрачност. Две седмици от идването си на власт стана точно обратното: решенията и действията не се обсъждат нито със социалните партньори, нито с протестиращото гражданско общество, се казва в декларацията.

От синдиката посочват още, че част от депутатите говорят за изгонване на инвеститори и дори за национализация, което противоречи на икономическата логика. Миньорите застават зад исканията на гражданите, протестиращи в страната за справедливо и отговорно управление, и настояват за промяна на политическия модел.