Министър Желев става кръводарител
Министър Желев става кръводарител / netinfo

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще участва в акцията по кръводаряване по повод отбелязването на 14 юни – Световен ден на доброволния кръводарител.

Акцията започва в 9.00 часа в сградата на БЧК. Десет дългогодишни доброволни кръводарители ще бъдат удостоени с почетна статуетка и грамота. Те са избрани от комисия, в която участват представители на БЧК и Националния център по хематология и трансфузиология, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.

През последните две години Министерството на здравеопазването, чрез заем от Световна банка, закупи съвременна апаратура за нуждите на центровете и отделенията за трансфузионна хематология в страната. Всеки ден само в София се преливат над 100 литра кръв. За миналата година общата бройка на кръводарителите в страната е над 151 000 души. От тях около 114 000 души са дарили кръв за свои близки, а доброволните и безвъзмездни кръводарители са 37 000 души.

Денят на кръводарителя се отбелязва в над 192 страни и са съпричастни 181 Национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, 50 Национални организации на доброволните кръводарители и специалисти от трансфузионната мрежа по света.