Министър Теменужка Петкова
Министър Теменужка Петкова / БГНЕС
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е категорична, че енергийният сектор се управлява добре и се правят неверни твърдения, че правителството е некомпетентно в тази област. Това заяви тя на пресконференция в сградата на ведомството.
 
Изказването на министър Петкова беше провокирано от изявлението на депутата от левицата Таско Ерменков на брифинг по-рано днес. В тази връзка Теменужка Петкова припомни, че в края на 2014 г. дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) е бил над 800 млн. лева. Междуфирмената задлъжнялост е надхвърляла 1 млрд. лева. Освен това през ноември 2013 г. е имало решение на бившата ДКЕВР, с което служебно е била намалена цената на тока на двете американски централи, но в същото време беше задължила НЕК да изкупува електрическата енергия от двете централи по договорените цени. В резултат на това решение на ДКЕВР само за няколко месеца НЕК са били в дефицит от 300 млн. лева.
 
"Когато става дума за некомпетентно управление, нека да се върнем малко назад и когато говорим за това какво се случва днес, нека да бъдем реалисти", призова Теменужка Петкова. По думите й изказването на Таско Ерменков е предизборен трик - да се постави в центъра на вниманието цената на тока.

ЕРП-тата искат увеличение в цената на тока, ЧЕЗ настоява за 67% нагоре при нощната тарифа
 
Теменужка Петкова определи като неверни твърденията на Ерменков, че НЕК е поискала повишение на тока от 50 процента и това може да се провери лесно. Освен това тя бе категорична, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши самостоятелно каква да бъде цената на тока. Петкова изтъкна, че председателят на КЕВР Иван Иванов вече е бил заявил, че повишението на тока от юли ще бъде в рамките на годишната инфлация.
 
По отношение на продажбата на активите на ЧЕЗ в България, Петкова подчерта, че това е сделка която се реализира от чешката държава и страната ни няма възможност да се намеси. Във връзка с твърдения на БСП, че от левицата са искали винаги държавата да придобие дял в електроразпределителните дружества и по конкретно в ЧЕЗ, Петкова припомни, че през 2003 г. тогавашното правителство е разработило стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Тогава от БСП са имали представители в правителството, които са защитили необходимостта от приватизация на дружествата.

Експерт: С 15% ще поскъпне токът, ако КЕВР одобри предложението на ЧЕЗ
 
Зам.-председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов заяви, че от БСП оказват политически натиск върху КЕВР. По думите му по отношение на цената на тока се правят внушения и натиск. "Предупреждавам, че това клати много сериозно именно темата енергетиката и доверието в този сектор, което успяхме заедно с тях да изградим. Това е опасен прецедент", заяви Николов.
 
По повод продажбата на активите на ЧЕЗ в България Николов коментира, че КЕВР може да не одобри сделката. КЗК също трябва да се произнесе. Той увери, че всичко в законодателната част е направено, за да се защитят българските потребители. Той призова и ДАНС отсега да се опитат да установят капиталите на "Еврохолд".
БТА