Миглена Делчева: При раждане се пренебрегва актът на информирано съгласие
Миглена Делчева: При раждане се пренебрегва актът на информирано съгласие / Thinkstock/Getty Images
Миглена Делчева: При раждане се пренебрегва актът на информирано съгласие
80226
Миглена Делчева: При раждане се пренебрегва актът на информирано съгласие
  • Миглена Делчева: При раждане се пренебрегва актът на информирано съгласие

1/3 от родилките у нас споделят, че при процеса на раждане им е упражнено насилие. Мнението изрази в предаването „Кой говори" по Дарик Миглена Делчева от сдружение „Родилница".

От организацията, която защитава правата на майките, смятат, че много често при раждане се пренебрегва актът на информирано съгласие.

Родилките не знаят какво им се прави, защо им се прави, не им се дава информация и по отношение на това какви са рисковете за техния живот. Всичко това за пореден път доказвало, че в грижата за майките и бебетата у нас има сериозен проблем.

„Поредицата от трагични случаи - смърт на родилки и бебета, през последния месец ни показва, че в здравната система, в грижата за майките и бебетата има сериозен проблем. Прави впечатление, че много често се пренебрегва актът на информирано съгласие. Майките не знаят какво им се прави и защо. Не им се дава информация какви са рисковете, какви са ползите, какви са алтернативите. Родилките нямат възможност да влияят върху това, което им се случва, да кажат какво искат те. Много често стават обект на насилие. Насилието бива: подигравателно отношение, обиждане с думи, физически действия - да се бута жената, да й се бият шамари, да се удря по тялото, скачане по корема, което може да има сериозни последици за бебето и майката", обясни Миглена Делчева

По думите й в 1/3 от случаите има такова действие, упражнено върху раждащата жена: „Пренебрегването на това, което се е случило на хиляди жени в България, води до наслагване на негативни нагласи към лекарското съсловие, защото няма механизъм за реакция".