/ Георги Димитров
Здравният министър д-р Асен Меджидиев представи екипа и приоритетите си на пресконференция във ведомството. Той посочи, че основният приоритет на Министерството на здравеопазването е справянето с COVID кризата.

Друга цел на здравните власти е ваксинираните да получат по-кратък период на изолация. Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско.

"Държавите, които намалиха карантината, имат над 70 процента ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента", каза Меджидиев.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министърът уточни, че във вторник ще се събере експертен съвет, на който ще се реши този въпрос.

Той коментира и предстоящата учебна година.

"Тепърва ни предстои съвместна среща в Министерството на образованието, за да подготвим началото на учебната година и налагането на евентуални мерки, ако има по-тежка COVID вълна. Предстои съвместна среща с образователното министерство, на която ще бъде регламентирана цялостната организация за началото на учебната година. На нея ще бъде уточнено какви мерки биха били налагани при евентуална COVID вълна, както и ще се закупуват ли детски COVID тестове за учениците", разясни Меджидиев.

"Още през първите дни успяхме да подсигурим достатъчен брой интензивни легла, което е решаващо при евентуално тежка ситуация. Още през първите дни взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове. 

Д-р Александър Златанов допълни, че тези тестове ще могат да бъдат изписвани от общопрактикуващите лекари.

Здравният министър посочи още, че още следващата седмица ще бъдат отпуснати и допълнителни средства и за защитни облекла за хората, работещи с COVID-19, както и да се подсигури заплащането на тези, които осигуряват ваксинация.

По думите му са стартирали мобилни групи, които работят в около 17 области в страната за правене на безплатни тестове при лечението на достъпни региони. 

"Съвместно с Бърза помощ успяхме да организираме още екипи в София, които да могат да обслужват населението с цел скъсяване времето на пристигане на линейката, когато има повикване", обясни здравният министър.

Той посочи още, че от следващата седмица започват проверки в лечебните заведения в цялата страна. 

"Това, върху което основно залагаме да работим, извън COVID ситуацията, е един наболял проблем, с който никой министър не пожела да започне. Това е механизмът за остойностяване на лекарския и сестринския труд. То е част от по-мащабната реформа на здравеопазването. Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва. Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд", подчерта Меджидиев.

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

"В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване", допълни Меджидиев.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Меджидиев съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.

Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения, заключи здравният министър.