/ БГНЕС
Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъжда на първо четене в сряда промените в Изборния кодекс, с които се предлага отпадането на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.
 
Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

ГЕРБ предлага отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори
 
Повод за тях стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства.
 
Според вносителите, изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

БСП за отмяната на машинното гласуване: Направо да се въведат губернатори
 
Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот.

Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.
 
Вносителите обявиха още, че до този момент за предложението са получили подкрепата на ДПС, а от БСП са твърдо против отмяната на машинното гласуване.
БГНЕС