/ БГНЕС
Всички снегопочистващи машини и полицейски патрули, работещи по организация на движението, са били изкарани вчера на терен. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод вчерашните снежни блокади по пътищата в страната.
 
Под председателството на вътрешния министър щаб в МВР анализира ситуацията. "Вчера беше изключително тежка метеорологична обстановка, имаше обилен снеговалеж, на места придружен със силен вятър. Имаше и проблемни участъци, те са вследствие основно на водачи на ТИР-ове, които не са се съобразили със забраните, наложени в зимни условия с пътни знаци и са навлезли в забранени при снеговалеж участъци. Вследствие на това са аварирали”, обясни вътрешният министър.

16 декември: Обилен снеговалеж затрудни движението в половината страна

сняг пътна обстановка
БГНЕС

Наложени са административни наказания и принудителни административни мерки на 30 водачи на такива превозни средства. „Глобите са в размер до 300 лв., 1 месец лишаване от правоуправление на водача и до три месеца принудителна административна мярка по отношение на моторното превозно средство - спира се от движение”, посочи Маринов.
 
Според регионалния министър Петя Аврамова пропускът е бил в това несвоевременното уведомяване на пътуващите по републиканската пътна мрежа "за това какво се случва по пътя, по който те се намират и какви действия са предприети”.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

зимна обстановка
БГНЕС

Действията на всички екипи, ангажирани по снегопочистване, обезопасяване и регулиране на движението, тя определи обаче като своевременни. Аврамова припомни, че силният снеговалеж съвпадна с неделния ден, в който има голям трафик по цялата републиканска пътна мрежа и най-вече по магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".
 
Забавяне на пътно-поддържаща фирма в процеса на снегопочистване е довело до проблемите на „Струма“. „Колегите от АПИ ще предприемат действия по санкциониране на фирмата, която се забави и създаде проблеми в снегопочистването“, каза министър Аврамова.

брифинг маринов
БГНЕС

БГНЕС