/ Министерство на туризма
За нас е важно като регион на Балканите да привличаме туристи, гарантирайки тяхната сигурност, безопасност и развлечения, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на съвместен брифинг с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, който е тук по нейна покана. София е домакин на третото заседание на смесения българско-турски Комитет по туризъм.

Това е и задачата на смесения комитет да намери работещите решения в непредсказуемата 2021 г., допълни министърът.

По думите й в настоящите условия е важно да си сътрудничим интензивно и да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-голям генератор на туристи в България.

Туристическите пътувания от Турция в България през 2020 г. са близо 300 000, като има спад от 50 на сто спрямо 2019 г, отбеляза министърът, като изтъкна, че това е обяснимо с ефектите от пандемията. За турските граждани най-популярните дестинации са българските погранични райони, столична община, планинските курорти, морските ни центрове. За българските граждани Турция остава номер едно пазар за изходящ туризъм, каза министърът и допълни, че през 2019 г. са регистрирани над 1,6 млн. пътувания на българи там. В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка. Това обуславя редовните ни контакти и приоритизирането на този пазар, изтъкна вицепремиерът. Тя посочи още, че стокообменът между двете държави в период на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара.

Министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой заяви, че България и Турция са две съседни държави, които са показали блестящ пример на сътрудничество в борбата с пандемията и са предприели мерки, с които да се сведе до минимум влиянието й върху гражданите. Той отбеляза усилията на министър Николова за връщане на трафика между двете страни на предишни нива и посочи, че културата и туризмът са сред най-засегнатите от пандемията сектори, което предпоставя необходимостта от полагане на най-големи усилия в подкрепата им.

Турция е първата страна в Европа, която започна да прилага сертификация за безопасен и сигурен туризъм и ръстът на броя на туристите през 2020 г показва добри резултати, коментира турският министър. Той посочи, че в рамките на тази система за сигурен туризъм гостите се трансферират директно от летищата до хотелите, ресторантите и резултатът се вижда в ръста на туристите от България, като в момента страната ни е на второ място като източник на туристи, посетили Турция.

Турският министър посочи още, че културата и туризмът има потенциал за развитие на сътрудничество и допълни, че развивайки го, ще може да опазим нашето общо цивилизационно наследство.

По отношение на стокообмена гостът посочи, че има известен спад в обемите му, като изрази надежда за възстановяването му в предстоящия период.

Имахме позитивна среща с премиера Бойко Борисов, където беше изразена волята за развитие на двустранните отношения, изтъкна министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

По-късно днес се очаква зам.-министрите на туризма на България и на Турция - Любен Кънчев и Надир Алпаслан, да подпишат протокол от третото заседание на смесения българско-турски Комитет по туризъм. 
БТА