Близо 8000 пациенти са били ощетени от новите правила за оценка на работоспособността. Това са почти 19 процента от всички, преминали за оценка на работоспособността от август 2018 до края на миналата година, заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя взе участие в заседание на Националния съвет на хората с увреждания, който днес отхвърли нови предложения за промени в Наредбата за медицинската експертиза с аргумента, че отново ще има ощетени. Според Манолова обаче единственият начин за реформа на системата е да се даде възможност на всеки, който се нуждае от оценка на работоспособността и на степента на увреждане, да премине индивидуална оценка. Ощетените трябва да могат да се явят на преосвидетелстване, категоричен бе омбудсманът.

Над 1600 души с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка на потребностите

„Дано не се окажем лоши пророци. Отново ще има промени, защото ще има нова серия ощетени граждани в резултат от промените в експертизата. Настояваме да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност и при оценката на вида и степента на увреждането“, посочи Мая Манолова.
 
„Ясно е, че истинското решение на проблема ще бъде, след като бъде направена една цялостна реформа в медицинската експертиза след въвеждането на истинска индивидуална оценка по методика от най-добрите световни образци, но в момента промените, които се правят, са в една единствена посока - да ощетяват граждани с увреждания. Независимо какви нови правила бъдат приети, всички, които са били ощетени, да минат през новите правила. За някои от тях те ще бъдат по-благоприятни. Да не бъдат лишавани за дълъг период от време от подкрепа от страна на държавата“, допълни тя.

От днес прилагат новата система за оценка на потребностите на хората с увреждания
 
„Във всички случаи правилата, които сега се приемат, са по-добри от тези, които бяха приети през август, но според нас те отново ще ощетят хора. Това не е начин за борба с фалшивите ТЕЛК-ове“, посочи още Мая Манолова.