Малобройни протести в страната, хората се разединиха в исканията си
Малобройни протести в страната, хората се разединиха в исканията си / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Протестът във Велико Търново
62592
Протестът във Велико Търново
Протестът в Сливен
Протестът във Варна отново най-многоброен
Протестът в София
Протестът в Шумен
Обобщение на протестите в цялата страна
  • Протестът във Велико Търново
  • Протестът в Сливен
  • Протестът във Варна отново най-многоброен
  • Протестът в София
  • Протестът в Шумен
  • Обобщение на протестите в цялата страна

Традиционно вече в неделя в много градове на страната се проведе национален протест срещу монополите в енергетиката. В социалната мрежа имаше заявка за протести в 18 града, кактo и за подкрепа от българските общности в Атина, Мадрид и Барселона. Този път обаче протестите бяха изключително малобройни, разкъсани, а протестиращите бяха разединени в исканията си.

За поредна неделя малко повече от 100 човека се събраха на протест пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в София. Разцепление в редиците на протестиращите доведе до разделяне на протеста на две. Част от недоволните хора се отправиха към градинката на Народния театър „Иван Вазов" - около 100 човека, а останалата част, около 30 човека, които се обявиха за радикалното крило на протестиращите хора, останаха пред сградата на министерството. Няма блокирани пътища в столицата.

Определеното като радикално крило от протестиращите късно снощи основа и движение „Освобождение". „Вчера се събрахме и учредихме общобългарско движение „Освобождение". Продължаваме с протестите. Надяваме се все повече хора да припознаят и да могат да упражнят правото си на глас на идващите избори. Все още не сме мислили как ще се редят листи и т.н., просто няма време, а само с разходки и викове - нищо не се случва", обясни за Дарик един от основателите на движението Боян Захариев.

Янко Петров, който е един от организаторите на неделните протести в столицата срещу монополите, се разграничи от новосформираното движение „Освобождение": „Разделението беше направено с цел разцепване на гражданското общество и изтегляне на политически дивиденти точно от тези партии, които са ни управлявали до момента и същите тези лица, които направиха сателити над тях".

По време на разговорите част от гражданите се скара за възгледите си за промяна, а минути по-късно си дадоха прошка и се прегърнаха. Протестът пред Народния театър се превърна в събрание на гражданите, които обсъдиха своите идеи и виждания за промяна. Малко по-късно хората се разотидоха.

Най-многоброен и продължителен отново бе протестът във Варна. Около 500 души излязоха по улиците на града. Това не бе най-многобройният протест от началото на общото недоволство, но беше най-продължителният. Около 4 часа и половина продължи шествието по варненските улици. Протестът протече мирно и без инциденти.

Всичко започна с митинг в градинката до общината, където от новоучреденият обществен съвет призоваха за оставки на областния управител Коста Базитов, на окръжния прокурор Владимир Чавдаров и на заместниците му. Исканията ще бъдат депозирани в писмен вид в двете институции в понеделник. Сред протестиращите тръгна и подписка за разпускане на Общинския съвет и насрочване на нов местен вот. Малко след края на митинга то потегли към Аспаруховия мост. Полицията направи опит да задържи 21-годишният Мартин Демирев, който преди месец беше вече осъден за хулиганство по време на едни от първите протести. Младежът беше вкаран в патрулен автомобил. Колата обаче беше заобиколена от протестиращи и Демирев беше освободен. Това доведе до забавяне на шествието и до разделяне на протестиращите на две групи, като едните не се качиха на Аспаруховия мост и след това не участваха в блокирането на ЖП гарата, продължило около половин час.

Скандирания „Мафия" имаше пред офиса на Енерго-Про на ул. „Девня". След това шествието се завърна пред сградата на общината, където с минута мълчание и падане на колене беше почетена паметта на самозапалилия се Пламен Горанов. С това обаче протестът не приключи. Около 30 души се отправиха към най-близкия хотел, където скандираха: „Мафия", „Долу ТИМ" и „Долу мутрите". Демонстрантите окачиха плакати на близко дърво и направиха грамада от камъни, тухли и плочки. До купчината поставиха и кошче за боклук, след като скандираха около половин час пред хотела, собственик на групировката. След това протестиращите се разотидоха.

Четирима гайдари от Смолян застанаха начело на митинга срещу монополите в Пловдив. В 11.00 часа на площад "Централен" се събраха над 200 души, които под музикалния съпровод, тръгнаха на обичайното си шествия по Главната. Протестиращите отново се спряха пред сградата на общината, където в продължение на 10 минути скандираха "Оставка на кмета Иван Тотев", някои хора направиха импровизирана грамада от камъни и запалиха свещи в памет на самозапалилия се варненец Пламен Горанов. От там шествието продължи по Главната към сградата на ЕВН, откъдето мина по булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител". След това хората се върнаха на площад "Централен", където протеста приключи с масово хоро.

Малобройни протести в страната хората се разединиха в исканията си
netinfo

За поредна неделя стотина благоевградчани излюзоха на мирен протест срещу монополите. Те се събраха на площад "Георги Измирлиев". Разцепление в редиците на организаторите на протестите в Благоевград доведе до разделяне на митинга на две. С изявления пред медиите излязоха първоначалният организатор Людмила Манова и присъединилите се на по-късен етап координатори Димитър Лалев и Христина Ядкова. Лалев, който е бивш представител на ГОРД в Благоевград, каза, че партийните централи на БСП и Движението на Меглена Кунева са внедрили хора за яхване на народното недоволство и разцепление в редиците им.

След словесните нападки Димитър Лалев обяви, че в понеделник организира митинг срещу ВиК и конкретно срещу директора Петър Тунев, който е назначен в конфликт на интереси във водното дружество. Хората, участници в неделния национален протест, се присъединиха към Людмила Манова и направиха шествие пред всички банкови офиси в областния център. Те издигнаха лозунги "Не на банковия монопол". В Благоевград поискаха оставката на шефа на БНБ Иван Искров и се обявиха за сваляне на лихвения процент у нас.

Шествието бе под засилена полицейска охрана и инциденти не бяха допуснати. На 20 март отново ще има протест в Благоевград, обяви Людмила Манова. Хората отново ще скандират пред банките в града.

Малобройни протести в страната хората се разединиха в исканията си
netinfo

Около 200 души се включиха в поредния протест срещу монополите и бедността в Добрич. На християнския празник Сирни Заговезни протестиращите заявиха: "Няма прошка за политическата стоножка". Събралите се пред храм „Св. Георги" поискаха да бъдат гласувани промените в изборния закон, в противен случай президентът да си подаде оставката. Протестиращите инициират работна група по повод високата цена на водата в Добричка област. Ще бъде организирана и обществена дискусия по европроекта за водния цикъл на Добрич. Целта е да се осигури прозрачност по дейностите, както и повече работа за жители на града.

Протестиращите заявиха, че са против приватизация или концесия на ВиК-дружествата. На митинга стана ясно още, че има предложение как да се намали таксата смет. „Ние искаме преразглеждане на всички договори за концесии и приватизации на територията на Добрич за последните 23 години. Това трябва да стане с участието на граждани, прокуратура, Икономическа полиция, ГДБОП и други институции", бе обявено пред хората.

Около 200 шуменци се събраха на поредния протест. На ж.п. гарата в града те спряха два влака - единият, пътуващ за София, а другият за Варна. "Ние сме против приватизацията на БДЖ!" заявиха протестиращите и скандираха "Елате при нас, протестът е за вас"! Преди това те се събраха пред съдебната палата в Шумен, тъй като днешния протест премина под наслов"Да отворим очите на Темида". Пред сградата на съда те скандираха "Мафия" и "Съд за съда". "Българската съдебна система куца, прокуратурата буквално спи. Първото нещо, което трябва да се промени в България е съдебната система", каза пред събралите се Валери Младенов, един от организаторите на протестите в Шумен.

"Прескачат се всички закони, а прокуратурата изобщо не си върши работата", заявиха още протестиращите. От сградата на съда шествието премина по цялата централна част, като бяха затворени основни булеварди в града. Протестиращите преминаха и пред сградата на "Енерго-Про", след което продължиха към ж.п. гарата, където постепенно хората се разотидоха.

Малобройни протести в страната хората се разединиха в исканията си
netinfo

Новосъздаденото гражданско сдружение СПИНОК - Сдружение от пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил, поиска оставката на кмета на града Петър Паунов. Това обяви по време на поредния протест срещу монополите на пл. "Велбъжд" в Кюстендил един от учредителите на сдружението Младен Ризов, който е и председател на РЗС-Кюстендил.

"Общината е почти фалирала, няма ги милиони. СПИНОК настоява кметът Паунов да си подаде оставката. Това е гражданско сдружение, няма място за партии", заяви Ризов.

Протестът в Кюстендил не продължи много.

Малобройни протести в страната хората се разединиха в исканията си
netinfo

Кметът Петър Паунов, зам.- кметът Виктор Янев, общински съветници и хора от администрацията също бяха на площад "Велбъжд". След като изслуша Ризов, кметът взе думата на импровизираната трибуна и каза: "Днес е ден за прошки, не за разправии. Очевидно се цели провокация, очевидно вкарват хора отвън. Има хора от други държави. По-добре хората от Инициативния комитет да си поемат водачеството на протеста. Виждам отзад хора със скръстени ръце, които фалираха хотелите. Цели се насилие и провокация". Част от протестиращите призоваха всички да подкрепят утрешния протест пред Съдебната палата срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху имота с паметника на Ильо Войвода, джамията Фетих Мехмед и други терени в града.

Малобройни протести в страната хората се разединиха в исканията си
netinfo

По-малко от 50 души излязоха на поредния протест срещу монополите във Велико Търново. Шествието им премина от Европейския информационен център до сградата на Общината. За минута мълчание демонстрантите спряха пред паметника на Васил Левски, където отдадоха почит към паметта на Апостола на свободата. От все по-оредяващите редици на протестиращите се чу призивът: "Левски, стани и ни поведи". Недоволните търновци носеха трибагреници и скандираха "Елате с нас, протестът е за вас", "Събудете се" и "Мафията вън". Пред Общината един от активистите на групата "Обединени за глобална промяна", която организира протестите във В. Търново, помоли за прошка събралото се множество, в случай че не са удовлетворени техните очаквания и желания. "Правим всичко по силите си, но градусът на напрежението в страната намалява", призна самият той. Гюров съобщи, че представители на протестиращите са внесли искане до кмета и председателя на Общинския съвет за съставяне на обществен съвет към местния парламент. Те искат още да им бъде предоставена подходяща зала, където да текат консултации и срещи между гражданите за учредяването на такъв съвет.

Протестиращите се разграничиха от учредените вчера две нови партии "Пролет" и "Освобождение". С тях се цели да ни разединят и да унищожат протестното движение, но ние няма да го позволим, заяви един от основните организатори на великотърновските протести Светлин Тачев. Събралите се пред Общината почетоха с едноминутно мълчание и паметта на самозапалилия се Траян Маричков. 26-годишният младеж от старата столица е сред четирите жертви на самозапалвания през последния месец в цялата страна.

Малобройни протести в страната хората се разединиха в исканията си
netinfo

Около 50 човека се събраха на днешния протест в Русе. Въпреки че две групи във Фейсбук организираха шествия под различен наслов, те се обединиха и протестираха заедно. Пред Общината бе дадена думата на всеки, който иска да се изкаже. Чуха се искания за премахване на плоския данък и въвеждане на данък „богатство", за промяна на съдебната система. Бойко Никифоров от „Бъдеще за Русе" обяви, че сдружението търси доброволци, които искат да бъдат обучени за застъпници и наблюдатели на изборите. Според него протестите на улицата затихват и придобиват друго естество с образуването на граждански сдружения.

Протестът в Русе приключи мирно около 12 часа, с призив към хората да излязат и следващата неделя.

В Сливен протестите преминаха под формата на информационна кампания по проблемите с водата, стартирала по инициатива на организаторите на гражданските протести в града. Този път сборният пункт бе до фонтаните на източния вход на общината. По време на кампанията организаторите на протестите поеха ангажимент да бъде изнесена информация за срещата на областните координатори на Националната гражданска инициатива за обществен контрол в Сливен Женя Колева и Веселин Бонев, както и Симон Милков и двама адвокати с представители на МРРБ. На тази среща на 21 март ще бъдат представени мотивите за искането да бъде намалена цената на водата в общината. Стана ясно също, че организаторите са получили отговор от всички институции, до които са пратили протестната декларация, единство такъв не се е получил от ВиК. Също така те ще настояват гражданите да присъстват на общинските сесии и ако е възможно да участват във вземането на решения. Искат още прозрачност за решенията на общината, като те бъдат публикувани и в сайта на община Сливен. Така, според хората, ще има по-голям граждански контрол в общинска администрация Сливен. Около 50 човека се събраха в Сливен, за да се включат в първия етап на информационната кампания.

Около 10 души, сред които едно младо момче, наметнато с националното знаме, се събраха на обичайното място за протест в Хасково - централния площад „Свобода". За разлика от друг път, нямаше плакати, скандирания и мегафони, протестът бе мирен и мълчалив.

По-малко от 300 души се събраха на протест на площад "Тройката" в Бургас въпреки заявката в социалната мрежа на повече от 5000 местни жители. В синхрон с деня за прошка, недоволните преминаха по централните улици с транспаранти в ръце, но без излишни викове и агресивни лозунги. При засилено полицейско присъствие премина и срещата на протестиращите до паметника "Альоша", където на трибуната десетина души изказаха за пореден път своите искания, свързани с по-добри условия на живот и промяна на политическата система. Сред излезлите имаше хора в инвалидни колички, както и майки с деца. Не липсваха и представители на опозицията в местния парламент, от които обаче част от бургазлии пожелаха демонстративно да се разграничат. Шествието на протестиращите почти се сля с това на кукерите, които преминаха по улиците с песни и танци.

Втори месец продължават протестите в цялата страна срещу високите сметки за ток и парно.

Протестиращите граждани се обявиха за безпартийно участие на протестите и мирно изразяване на недоволството срещу системата. Сред исканията за спешна промяна са: национализация на електроразпределителните дружества; мораториум върху съдебните и изпълнителни дела, заведени от електроразпределителните дружества, топлофикация, водоснабдяване и банките; незабавно пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй"; разваляне концесиите за добив на злато; „Не" на приватизацията на БДЖ и ВМЗ „Сопот".

Как протекоха протестите в цялата страна може да чуете на Radio.DarikNews.bg