/ IStock
Малките ученици от началното обучение и децата от детските градини и яслите ще се завърнат в класните стаи още на 4 януари, а големите поне седмица по-късно, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинга на кризисния щаб за борба с коронавируса.

Учениците от 5 до 12 клас ще продължат да се обучават в електронна среда още една седмица след това и ще се завърнат в клас вероятно преди средата на януари.

Гимназистите се обучават онлайн вече 8 седмици, напомни той.

Въпреки че малките ученици от 1 до 4 клас ще се върнат в училище още веднага след Нова година, те няма да упражняват извънкласни занимания и други дейности по интереси, за да не се допусне омесване на деца от различни класове и възрастови групи, обясни Красимир Вълчев.

"Решението се базира на диференциран подход.
Има преобладаващ брой изследвания, че децата в по-ниска възраст не са приносители на заразата", аргументира се министърът. В същото време той наблегна, че при учениците от 1 до 4 клас е по-трудно обучението в електронна среда. "И за мозъка не е благоприятно", добави той и здравен довод.

Надделява и нуждата при най-малките да стои родител.

В същото време родителите, които не желаят децата им да се върнат в детската градина или в училище, имат право на това според последните промени в закона. До момента има подадени над 1000 такива заявления, уточни Красимир Вълчев.