М. Попова: Създаването на ефективна Европейска прокуратура ще оздрави ЕС
М. Попова: Създаването на ефективна Европейска прокуратура ще оздрави ЕС / снимка: Пресцентър на президента

Създаването на ефективна Европейска прокуратура ще оздрави Европейския съюз, смята вицепрезидентът Маргарита Попова.

„Необходимо е дебатът за изграждането на обща европейска прокуратура да доведе до създаването на ефективна структура, която да оздрави Европейския съюз. В противен случай рискуваме да създадем поредна нова администрация, която няма да е в състояние да произвежда резултати." Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която се срещна днес на „Дондуков” 2 с главния прокурор на провинция Бавария д-р Кристоф Щрьоц, който е на официално посещение у нас, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Според Попова общата европейска прокуратура ще има своята роля и за съхраняването на финансовата стабилност в ЕС.

По време на срещата д-р Щрьоц е информирал вицепрезидента за изказаните позиции и за резултатите от състоялите се досега разговори за създаването на Европейска прокуратура. „Този проект се подкрепя от мнозинството държави членки на ЕС”, е подчертал Кристоф Щрьоц и е поканил Маргарита Попова да участва в международен симпозиум по темата в началото на 2014 г. в Германия.

Програмите за обучение и сътрудничеството между прокуратурите и правосъдните министерства на България и на Бавария също са били обсъдени на срещата. Обща оценка е, че постигнатите резултати са добри и че съществува потенциал за утвърждаването на добрите практики в правосъдието в интерес и на двете държави, се посочва в съобщението.