Липсата на валежи усложнява обстановката по Дунава
Липсата на валежи усложнява обстановката по Дунава / снимки: БГНЕС

Липсата на валежи в горния участък на Дунава усложнява обстановката по реката, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав капитан Павлин Цонев.

Цонев коментира, че няма тенденция за повишаване на водните нива през лятото, което се отразява на дълбочините по реката. В момента в Германия водите са под ниското корабоплавателно ниво от 2 м.

32 кораба и над 60 секции изчакват край Белене заради ниското ниво на Дунав

Най-проблемният район за българо-румънския участък си остава Белене, където дълбочините са от порядъка на 1,90 до 2 м. Това кара десетки съдове да изчакват, защото могат да преминават само по един. Капитаните и корабособствениците са принудени да претоварват секциите, което им създава допълнителни разходи в гориво и време, а и маневрирането е доста трудно в този район.

АППД е изпратила в района хидрографския кораб „Вит” и кораба „Каблешков”, за да го обследват и да потърсят алтернативен път. Засега не са успели да намерят по-подходящи условия. Румънските им колеги са изявили желание да помогнат и тъй като имат нужната техника, са започнали драгиране. Целта е да се оформи алтернативен фарватер.

Липсата на валежи усложнява обстановката по Дунава
netinfo

Днес нивото на река Дунав при Русе е 65 см спрямо условната кота нула. От АППД се надяват, че няма да се стигне до рекорда от 2003 г., когато нивото спадна до минус 73 см.

Източник: БГНЕС