Лекарски скандал в болница „Св. Иван Рилски”, искат смяна на директора
Лекарски скандал в болница „Св. Иван Рилски”, искат смяна на директора / БГНЕС, архив
Лекарски скандал в болница „Св. Иван Рилски”, искат смяна на директора
45401
Лекарски скандал в болница „Св. Иван Рилски”, искат смяна на директора
  • Лекарски скандал в болница „Св. Иван Рилски”, искат смяна на директора

Над 130 лекари и медицински сестри от Университетската болница „Св. Иван Рилски" в София протестираха тази сутрин срещу директора на лечебното заведение Дечо Дечев. Медицинските специалисти от Клиниката по неврохирургия се обявиха против инсталираните камери за видеонаблюдение и следене в операционните зали. В отговор директорът на болницата заяви, че по този начин следи за нарушения в клиниката.

Според работещите в Клиниката по неврохирургия в „Св. Иван Рилски" чрез поставените камери в операционните се наблюдават половите органи на пациентите, като по този начин се нарушават човешките им права. Директорът на болницата д-р Дечо Дечев от своя страна каза, че по този начин контролира работата в клиниката. По думите му са открити много злоупотреби, за които е сезирал Министерството на здравеопазването.

Според протестиращите директорът на лечебното заведение сключил договор за обществена поръчка за над 2 милиона лева в нарушение на решение на Комисията за защита на конкуренцията за ново разглеждане на поръчката. Причината е, че договорът е бил сключен въпреки отрицателното становище на специалистите от клиниката.

Освен това лекарите били принуждавани да изписват консумативите на определената фирма, въпреки че качеството на продуктите на други фирми било по-добро.

По думите на Дечев комисията, която е избрала фирмата, е определена лично от шефа на Клиниката по неврохирургия проф. Венцислав Бусарски. Освен това до този момент не е продаден нито един продукт.

Медицинските специалисти настояват за оставката на Дечо Дечев. Той от своя страна заявява, че само министърът на здравеопазването може да реши дали да има смяна в ръководството.