Лекарите се отказаха от протест
Лекарите се отказаха от протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лекарите се отказват от протеста, който бяха заявили за днес и няма да излязат пред болниците. Това обяви пред TV7 д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз и лекар в Първа градска болница в София.

Причина за промяната в намеренията на медиците е взетото решение от правителството да отпусне допълнително 225 млн. лв. за здраве. Сумата обаче е със 100 млн. лв. По-малко от необходимите пари и е крайно недостатъчна за нуждите на болниците.

Последните два месеца от годината няма да има пари за болнична помощ. Да му мислят управляващите, които решават въпроса само за два месеца напред и оставят другото на новото правителство, заяви д-р Йорданов.

Всички знаят, че парите не стигат, но в края на годината те се прехвърлят за следващата, за да няма дефицит и така проблемите си остават едни и същи. Болниците няма да имат пари, така че ни чака една гореща есен, нека политиците да го имат в предвид, каза още медикът.

Всяка държава твърди, че трябва да оптимизира здравната си система. Англичаните обаче са заложили 15 млрд. паунда за това, а нашите политици казват направете реформа и тогава ще дадем пари. Трябва да има последователност във всички действия, а не всяко правителство да прави собствени планове и сметки, категоричен беше д-р Йорданов.

Днес изтича ултиматумът, който лекарите дадоха на управляващите за актуализация на бюджета на здравната каса. Ако ревизията на план-сметката не бъде осъществена, медиците заплашват с масови молби за напускане.

На 11 юли лекари от университетски и общински болници в страната проведоха символични протестни действия с искане за повече пари за здраве. В недоволството си, което продължи 30 минути, медиците призоваха възможно най-бързо бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран.

Вчера от финансовото министерство предложиха бюджета да бъде актуализиран със 100 млн. лева по-малко от исканото от медиците. Надзорният съвет на Здравната каса, обаче, отказа да преразгледа разчетите си и продължава да настоява за допълнителни 328 млн. лв. От Българския лекарски съюз призоваха да се покрие целия дефицит в касата.