Лечков е окончателно невинен по делото „Напоителни системи”
Лечков е окончателно невинен по делото „Напоителни системи” / снимка: БГНЕС, архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на Йордан Лечков по делото „Напоителни системи ЕАД”-Сливен, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от сайта на съда.

Това е делото, по което старозагорският окръжен съд го беше осъдил на три години затвор условно с пет години изпитателен срок. През юли миналата година Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата и оправда Йордан Лечков.

Прокуратурата го обвини за това, че на 19 февруари 2010 г. като кмет е превишил правата си като издал заповед и разрешил изземване на инертни материали от „Екоседиментс”-София. Според обвинението целта е била да набави за същото дружество имотна облага. Облагата се изразявала в добив от участъка на „Дере 120” над главен път Бургас-София, в землището на село Тополчане на 7321 куб.м земна маса и инертни материали на стойност 14 612 лева - изключителна държавна собственост. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата в размер на 14 642 лева и за „Напоителни системи”-Сливен в размер на 3882,33 лева.