/ iStock/Getty Images
Ние може да освободим всички мерки в кратък период от време – до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения - носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена - ще останат за много дълго време. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

17 са новите случаи на COVID-19 у нас, общият брой в страната вече е 2770, съобщи ген. Мутафчийски.

Той каза още, че предстои и реорганизация на работата на Щаба с оглед облекчаване на мерките. Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски пощадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още доц. Кунчев и добави, че е много вероятно началото на юни да има такава промяна.

17 са новите случаи на COVID-19 у нас, 53 са оздравелите (ВИДЕО)

В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол – най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища, обяви доц. Кунчев. В момента няма особено активни огнища, всички са овладяни, - нямаме активно огнище, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани установихме общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си.

Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно, допълни доц. Кунчев.

COVID-19 отслабва на Балканите, Хърватия не регистрира заразени (ВИДЕО)

Доц. Кунчев каза, че съобщенията за кланиците се следят много внимателно и от щаба и от БАБХ. Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се затвърди твърдението на лесно предаване на вируса от животни, но досега такова нещо няма.

 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 27 май 2020 г.