/ БГНЕС, архив
Изискваме всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс“ за три-четири години назад. Това каза председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред журналисти в Народното събрание.

Борисов освободи двамата зам.-министри с евтини апартаменти

Той припомни, че комисията проверява покупките на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

„Знаете за заместник-министърката на спорта, г-н Цветанов, бившия министър на правосъдието г-жа Цачева и народния представител Вежди Рашидов. Тук идеята е не да претупваме нещата. Ние изискваме въобще всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от фирма „Артекс“, заяви още Георгиев.

Председателят на КПКОНПИ посочи, че ще се анализира дали има и други лица, които също са купували от „Артекс“. „По този начин ще се направи една всеобхватна проверка, като искаме всички разрешителни, които са издавани. Анализираме всичко, включително и законопроектите, които са внесени и които евентуално биха облагодетелствали фирмата. Искаме да разровим докрай всичко, за да установим въобще кои лица са пазарували от фирмата и на какви цени“, допълни Пламен Георгиев.

Красимир Първанов подаде оставка като заместник-министър на енергетиката

Нито съм купувал жилище от „Артекс“, нито познавам някой от фирмата, нямам нищо общо, коментира председателят на КПКОНПИ. „Атаките срещу нас са силни, но това няма да ни попречи да си свършим работата. Явно не е удобно на някого нашата комисия да работи. Ние няма какво да крием от никого от вас“, посочи той.

На въпрос откъде идват атаките, Георгиев отговори, че най-вероятно от засегнати лица. „Има над 3 млрд. причини. Имаме запорирани имущества за повече от 3 млрд. Това са искове вече внесени в съда. Отделно имахме редица акции, по които задържахме много лица. Явно не е удобно на някой. Даже излезе абсолютно невярната информация, че аз съм придобил жилище в кв. „Изток“. Никога не съм имал жилище в квартал „Изток“. С чувство за хумор мога да кажа, че на някой му се иска да имам жилище там, но аз просто нямам. За съжаление не мога да си позволя, защото имам дългосрочен кредит. Явно в момента се опитват да замесят имената на всички, да се разрасне скандалът. Обяснявам си го с изборите, които идват. Явно политическата обстановка е сложна, но мен това не ме вълнува. Ние искаме да си свършим работата“, посочи още Георгиев.

Оставките няма да спрат проверките след скандала с евтините апартаменти на властта

Той коментира, че не знае дали в случая с политиците също става въпрос за атаки. „Всичко е възможно, ние искаме да видим какви са фактите. В крайна сметка току-що сме започнали“, добави още той.

Според него около тази фирма има притеснителни сигнали. „Дали те ще се докажат, ще мога да ви кажа, когато приключим“, обясни още председателят на КПКОНПИ. На въпрос в какви срокове могат да станат готови проверките Пламен Георгиев посочи: „Дадоха ни 20-дневен срок. Предполагам, че ще се наложи да бъде удължен, защото за нас най-лесно е да претупаме нещата и да направим повърхностни проверки. Идеята е да се свърши един огромен обем от работа. Искаме всички разрешителни, които са дадени от фирма „Артекс“, включително за тази сграда, до която е небостъргач. Искаме всичко да се разрови от игла до конец, за да няма никаква капка съмнения, че сме проверили всичко. Също успоредно ще проверяваме и конфликт на интереси“, посочи още Георгиев.

Цецка Цачева подава оставка заради евтиния апартамент

На въпрос дали и заместник-министърът на енергетиката, който днес подаде оставка, ще бъде обект на проверка, Георгиев посочи, че всеки един ще бъде проверяван. Той се ангажира, че след месец би могъл да даде пресконференция за проверката.
Агенция Фокус