Костов за ДАНС - създаде се второ МВР, Дончева - това са спекулации!
Костов за ДАНС - създаде се второ МВР, Дончева - това са спекулации! / netinfo

Най-бедната държава в ЕС – България, ще издържа две вътрешни министерства, едното ще шпионира, а другото ще паразитира на гърба на българския данъкоплатец. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов след окончателното приемане на закона за създаването на Държавната агенция “Национална сигурност”. От мнозинството определиха като спекулация твърденията на тъмносиния лидер.

“Вместо да смени провалилия се вътрешен министър, премиерът Станишев предложи създаването на агенция за национална сигурност”, каза Иван Костов. По думите му ДАНС ще бъде безполезна, защото ще се управлява от бивши офицери от ДС, които никога няма да прекъснат пъпната връв между репресивния апарат на комунистическия режим и създадената и закриляната от него олигархия и организирана престъпност.

ДСБ ще предложат парламентарната комисия за контрол върху агенцията да бъде съставена на паритетен принцип и да се оглавява от представител на опозицията.

Според председателя на ПГ на ОДС Йордан Бакалов мнозинството е създало едно “плашило”, защото по думите му новата агенция ще може да се използва за политически поръчки. “Не случайно в нея ще могат да работят само хора, назначавани преди 1997 година”, обясни Бакалов.

“В закона са предвидени всички механизми опасенията на опозицията да не се сбъднат”, коментира председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров.

Татяна Дончева от левицата обясни, че законът не предвижда допълнителни привилегии за служителите на ДАНС. “Всички неща, които ще получават, са получавани дълги години, включително при управлението на Иван Костов”, посочи тя. По думите й едва ли ще се приеме предложението на тъмносините парламентарната комисия, която ще контролира агенцията, да е с участие на паритетен принцип на парламентарните сили и да се оглавява от опозицията.