Костов: Срещу мен се води клеветническа кампания, подета от прокуратурата
Костов: Срещу мен се води клеветническа кампания, подета от прокуратурата / снимка: БГНЕС, архив

Бившият премиер Иван Костов беше разпитан в Столичната следствена служба. Той пристигна малко преди 10.00 часа и обясни, че е извикан като свидетел във връзка с разследването за КТБ. Той потвърди, че най-вероятно ще бъде разпитан за депозита си в банката на Цветан Василев.

Костов заяви, че е имал депозит с преференциален лихвен процент в КТБ

Преди да влезе в Следствената служба Костов коментира, че очаква да му бъде обяснено как точно договорът му за депозит с преференциална лихва е предоговорен на такъв със стандартни условия, каквото е твърдението на прокуратурата.

През месец май от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано разследване за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Те бяха отстранени малко преди банката окончателно да затвори врати и в нея да влязат синдици.

От обвинението съобщиха тогава, че ще бъдат разпитани като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към процеса.

В тази връзка е бил призован и Иван Костов. Той отказа да отговаря на въпросите на журналистите, с уточнението, че прави изявление по важните според него въпроси. На първо място Костов определи случващото се като клеветническа кампания, подета от прокуратурата: „25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Не е повдигнато срещу мен дори и предварително производство".

Костов заяви още, че е крайно време да се случи съдебна реформа, за да спре това безчинство. Според него прокуратурата изпълнява политическа поръчка. Отказа обаче да отговори на въпроса кой е поръчителят.

Основният въпрос, който прокуратурата изяснява в момента, дали Иван Костов е изтеглил депозита си в размер на 155 000 лева от КТБ нерегламентирано, според него е изяснен отдавна.

По думите му договорът с банката не е станал от преференциален в обикновен, а просто е прекратен. В тази връзка той е поискал прокурорите да му покажат въпросния преправен договор и ако няма такъв, публично да опровергаят спекулациите.

Костов заяви, че по най-благоприятен за банката начин е прекратил договора и е понесъл санкции. Той уточни още, че е можел да прекрати договора в ущърб на банката заради неизпълнение на условията по договора.

Бившият министър-председател каза още, че ако делото за арбитража във Вашингтонския съд приключи в полза на Оманския фонд и във вреда за България, виновната страна за ликвидацията на КТБ ще бъде българската държава, със съответните институции, които са съдействали за ликвидацията на банката.