Корабоплаването по Дунав е затруднено, конвои изчакват край Белене
Корабоплаването по Дунав е затруднено, конвои изчакват край Белене / снимка: БГНЕС

Корабоплаването по река Дунав - в участъка край Белене, е затруднено заради ниското ниво. Това съобщи директорът на дирекцията „Речен надзор-Русе” към агенцията „Морска администрация” Иван Жеков.

В района на остров Милка край Белене, в двете посоки, се намират към момента общо 16 тласкача с 92 секции и осем самоходки. Причината е, че в участъка ширината на фарватера (плавателния път) и газенето са ограничени. Корабите могат да преминават с до две секции. Газенето не трябва да бъде повече от 1,90 м.

Жеков обясни, че част от тласкачите провлачват през прага по два съда, а други изчакват, за да бъдат претоварени или да се повиши нивото на реката. Директорът на „Речен надзор-Русе” каза още, че от два дни в района стои заседнала секция на румънска самоходка, която не пречи на корабоплаването.

В участъка се намира и хидрографският кораб „Вит” - на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД), който следи обстановката и дава актуална информация за дълбочините.

От АППД съобщават, че край Русе днес нивото на реката е 115 см спрямо условната кота „нула”. Прогнозата за следващите два дни е то да се понижи с още сантиметър и да стигне 114 см.

Източник: БТА