/ ThinkStock/Getty Images
Най-големият епидемичен взрив от хепатит А към момента е в столичния квартал Факултета.” Пикът обаче вече отшумява и обстановката започва да се успокоява, обясни пред Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че по отношение на Хепатит А тази година не може да се говори за епидемия, тъй като броят на заразените е с 900 по-малко, отколкото през 2017 година. Освен София, други места с повишена заболяемост са община Струмяни, както и няколко села около Ловеч, Тетевен и Монтана. Един от сложните въпроси тук е как, ако спазваме хигиенни навици, да се предпазим от заразена храна.
 
„Вече има успокояване на обстановката, която ще продължи около месец-месец и половина и после съвсем ще се нормализира. Това не е нещо извънредно. Хепатит А е доста разпространен в България. Хубавото е, че е най-леко протичащият от всички хепатити, но все пак не искаме да го подценяваме. Това си е сериозно заболяване“, каза Кунчев.
 
Той даде няколко съвета:
 
„Първо, спазване на хигиенни изисквания, защото това е типична болест. Замърсена вода, храна, ръце. Това е основният механизъм. Второто е имунизацията, тъй като има ефективна ваксина срещу този хепатит“.
 
„Човек, който е получил пълната имунизационна доза, е предпазен за цял живот“, допълни специалистът.
 
По думите в случая е контактно-битов механизмът, хората си го предават един на друг поради занижена хигиена.
 
Вирусът е много издръжлив и дори седмици и месеци във външна среда и при по-ниски температури издържа. Това значи, че там, където има замърсени места, особено отходни води, течащи свободно, концентрацията на вируса е голяма и човек може да си замърси ръце, крака, обувки, да го внесе вкъщи и при по-ниска хигиена да зарази и някой от семейството“, посочи д-р Кунчев.
 
Това е едно от инфекциозните заболявания с най-дълъг инкубационен период. Достига дори до месец и половина и затова е по-трудна борбата с него, обясни специалистът.
 
„Каквото и да предприемете в момента, ефектът се вижда след месец, месец и половина“, каза още д-р Ангел Кунчев.