Комбинирани продукти защитават сърцето, мозъка и стомаха след инфаркт или исулт
Комбинирани продукти защитават сърцето, мозъка и стомаха след инфаркт или исулт / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Интервю на Драгомир Симеонов с д-р Ваня Герова от ИСУЛ
54765
Интервю на Драгомир Симеонов с д-р Ваня Герова от ИСУЛ
  • Интервю на Драгомир Симеонов с д-р Ваня Герова от ИСУЛ

Близо половин милион българи са прекарали инфаркт или инсулт и трябва да приемат ежедневно таблетки с ацетилсалицилова киселина, за да се предпазят от нов инфаркт или инсулт. Разговаряме с доц. Д-р Ваня Герова от ИСУЛ за ползите и рисковете на терапията с ниска доза ацетилсалицилова киселина и необходимостта от комбинирана протекция за сърцето, мозъка и стомаха:

Какво представлява всъщност ацетилсалициловата киселина и защо трябва да я приемат пациентите?

Това е добрият стар аспирин, който се прилага широко в целия свят вече повече от сто години заради неговите обезболяващи и противовъзпалителни ефекти. Също така в ниски дози може да помогне против образуването на съдовите тромби. Затова пациенти, които са преживели сърдечно-съдови и мозъчни съдови усложнения като инфаркт и инсулт, трябва да приемат такива ниски дози ацетилсалицилова киселина, защото това ще доведе до с около 25 процента намаляване на риска от възникване на нови такива усложнения.

Колко дълго трябва да го приемат? Очевидно изключително важно е това.

Лечението е дългосрочно, по възможност и цял живот. И това, което бих искала да кажа, винаги е добре да се провежда с участието на екип от кардиолог и гастроентеролог. И особено важно е пациентите да знаят, че спирането на аспирина, на ниските дози ацетилсалицирова киселина понякога може да бъде фатално, защото още седмица, след като е спрян, рискът от сърдечно-съдови усложнения отново нараства.

Тоест спирането би могло да има фатални последици?

За съжаление, понякога може да има и фатални последици и се явява като риск за нови усложнения тогава, когато, особено когато пациентът самоволно спре лечението си.

Съществуват ли рискове от продължителната употреба на ацетилсалицилова киселина, след като това е за цял живот?

Би било прекрасно, ако нямаше рискове и лечението беше безвредно, но за съжаление и ацетилсалициловата киселина, както и всички други медикаменти, наред с доброто имат и странични реакции, които в случая с ацетилсалициловата киселина са най-изразени от страна на гастроинтестиналния тракт. Това е моята специалност - гастроентерология. И за съжаление всеки трети пациент в днешно време спира лечението паради поява на сериозни по-малко или повече нежелани реакции от страна на гастроинтестиналния тракт. Затова за да бъде и вълкът сит, и агнето цяло съществуват съвременните комбинирани медикаменти и това са препоръките на съвременните професионални американски асоциации по гастроентерология и кардиология, те препоръчват комбинирана терапия на ниските дози ацетилсалицилова киселина с инхибитори на протонната помпа. Това са медикаменти, които са мощни инхибитори, мощно потискат стомашната секреция и тази комбинирана терапия предпазва пациентите от сериозни гастроентерологични усложнения. Не само, че ги предпазва от възникването, но се използва и за лечение на пациентите, които вече имат такива усложнения. За щастие и на нашия фармацевтичен пазар вече има такива комбинирани продукти от ниски дози ацетилсалицилова киселина с инхибитор на протонната помпа.

Споменахте за пациентите, които вече биха могли да имат проблеми и увреждания, как протичат те - имат ли ясно изразени симптоми, безсимптомни ли са?

Клиничната палитра е доста богата. Те могат да протичат и с изявени симптоми - най-често се касае за повърхностни улцерации, които понякога могат да кървят дори и фатално, да бъдат усложнени с кръвоизлив. Може да има симпоматични язви на стомаха и дванадесетопръстника, може да има в голям процент от пациентите и изразени диспептични оплаквания. На за съжаление голям е процентът на случаите с безсимптомно протичаща язва, които са като една бомба със закъснител, защото може пациентът даже да не подозира, че има такова заболяване - той няма никаква клиника или има незначителни оплаквания и едва диагнозата да бъде поставена по време на ендоскопско изследване на върха на кръвоизлив. За съжаление много често така безсимптомно протичат язвите при възрастните пациенти, които често използват ацетилсалициловата киселина.

Има ли пациенти, които са по-уязвими от останалите за развитие на язва?

Да, разбира се.

Или други увреждания някакви.

Да. Не всички пациенти реагират с усложнения от страна на горните отдели на стомашно-чревния тракт. Аз преди малко споменах за пациентите над 60-годишна възраст, те са рискови групи. В рисковата категория попадат и такива пациенти, които освен ацетилсалицилова киселина, трябва да приемат и други медикаменти, които са насочени против съсирване на кръвта - антиагреганти, антикоагуланти. Такива са и пациенти, които освен ацетилсалицилова киселина трябва да приемат кортикостероиди или за болежки по ставите, за дегенеративни ставни заболявания, нестероидни противовъзпалителни средства. Това е и голямата група на пациентите, които имат предшестващи язви на стомаха, на дванадесетопръстника, също така особено рискови са пациенти, които имат язва и вече са преживели стомашно-чревен кръвоизлив, а също така и пациентите, които имат диспептични оплаквания. Това е най-общо рисковата група за усложнения на горните отдели на стомашно-чревния тракт.

Виждали сме по телевизията реклами, които внушават, че съществуват таблетки ацетилсалицилова киселина, които щадят стомаха, не го увреждат. Малко повече по този въпрос.

Добре е да се говори по този въпрос, защото според мен това е един мит, който трябва да бъде развенчан. И лекарите, и пациентите, ние трябва да информираме пациентите, че рискът от усложнения на стомаха и дванадестопръстника при прием на ацетилсалицилова киселина е сходен, независимо какъв е видът на таблетката - дали тя е обикновена или е така наречената ентеросолвентна. Защото последният вид таблетки, за който се говори, че са протективни и безопасни, всъщност те възпрепятстват директният контакт на лекарството с лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, но те не предотвратяват системния неблагоприятен ефект на ацетилсалициловата киселина върху стомашно-чревния тракт. Рискът е сходен.

Остава една въпросителна: особено по-възрастните хора кое да изберат - сърцето или стомаха. Такава дилема съществува ли?

Тя съществува, но ние сме тези, които трябва да им помогнем, за да се реши този въпрос. Както казах, за да бъде постигната една висока ефективност от приложението и да бъде осигурена безопасността на тези пациенти от евентуален риск и в същото време да бъде подсигурена висока безопасност от приложението на този препарат, тоест своевременно да бъде разяснено на пациентите и да бъдат профилактирани рисковете от сърдечно-съдови и мозъчни съдови усложнения най-вече чрез приложение на тези комбинирани лекарствени продукти.

Това е комбинирана протекция за сърцето, мозъка и стомаха едновременно.

Точно така. Нещо като три в едно.

И съществува на българския пазар.

Да.

Тоест понамалихме опасенията, страховете.

Винаги има решение на въпросите, когато колаборацията, взаимоотношенията и доверието между пациента и лекаря е така, както трябва да бъде.