/ БГНЕС
Кметът на столичния район „Младост“ бе арестуван при зрелищна акция в центъра на София. По първоначална информация причината са съмнения за корупционни практики.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКАЗНИЯ АРЕСТ

Десислава Иванчева
БГНЕС

Арестът е извършен на бул. "Васил Левски" пред Министерство на спорта. По непотвърдена информация Иванчева била хваната с крупна сума пари - 70 000 евро.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО)

Случаят бързо „превзе“ социалните мрежи, а много политици се разграничиха от скандалната кметица.

Коя всъщност е тя и как стана кмет на „Младост“?

Десислава Иванчева стана известна през 2016 г., когато се яви като независим кандидат за районен кмет. Тя получи 59,82 процента от вота на частичните избори за кмет на района. След нея остана кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева печели 34,76 процента от гласовете на избирателите.

Това се случи, след като в края на юли 2016 г. започнаха протести заради застрояване на зелени площи. Архивите помнят участие на Иванчева в митинг под името "Протест против безобразията в Столична община".

Грозен сблъсък между кмета на "Младост" и строители (ВИДЕО)

Заради протестите и разкритията около тях, премиерът поиска оставка на тогавашната кметица на района д-р Цвета Авджиева. Иванчева решила да се кандидатира за кмет, защото с протестиращите установили, че няма нито един кандидат, който е готов да им защитава гражданските искания.

Така се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепена от партията на Георги Кадиев „Нормална държава“.

Паралелно Иванчева е председател и на инициативния комитет "За зелен "Младост", който събира подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района. "Моята врата ще бъде отворена за всеки един от вас", зарече се във фейсбук тя.

Десислава Иванчева отново се разграничи от Столична община

Когато се появи на политическата сцена, се разбра, че се занимава с бизнес. През 2000 г. започнала да се занимава с посредническа дейност и си купила два автобуса. Става член на европейската асоциация по транспорт. Извършвала е и специализиран превоз.

Била е и представител на световна марка за професионална козметика за коса, имала е магазин и склад, като не е ясно дали все още продължават да функционират.

Георги Кадиев, чиято партия подкрепи Иванчева, коментира задържането й в социалните мрежи.

Иванчева никога не е била мое “протеже”. Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от Нормална държава. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество. Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец“, посочи той.