/ БГНЕС, архив
КНСБ се обяви против позиция на правителството, свързана с ползването на платен годишен отпуск при незаконно уволнение
101099
КНСБ се обяви против позиция на правителството, свързана с ползването на платен годишен отпуск при незаконно уволнение
  • КНСБ се обяви против позиция на правителството, свързана с ползването на платен годишен отпуск при незаконно уволнение
Незаконно уволнен и след това възстановен на работа човек няма право на платен отпуск за периода, през който не е бил на работа - тази теза ще защитава България по дело в Съда на Европейския съюз, образувано по запитване на районния съд в Хасково във връзка с конкретен трудов спор.
 
Срещу тази позиция, одобрена от правителството миналата сряда, се обяви днес КНСБ. От синдиката смятат, че решението е взето без съгласуване със социалните партньори и без обсъждане в рамките на съвета за тристранно сътрудничество.
 
Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов припомни, че правото на отпуск е конституционно и според Кодекса на труда се придобива при натрупване на минимум 8 месеца трудов стаж.
 
От синдиката виждат и друга опасност в защитаването на тази позиция - близостта й с предложението на бизнеса за отпадане на правото на платен отпуск за периода на майчинството.
 
"Твърди се, че по време на отпуска си по майчинство майката не работи, в смисъл не полага труд по трудовото правоотношение. Следователно тя не би трябвало да има право на платен годишен отпуск за времето, през което ползва отпуска си по майчинство. При отпуска по майчинство обаче не се е отчита следното, че Конституцията директно възлага на родителите отговорността за отглеждане и възпитаването на децата им до определена възраст. Това не е ли водене на работа по заръка на държавата", коментира Христов.  
 
"Какво прави майката, а и таткото, докато гледат детето. Храни, облича, дундурка - работи. Тя не почива в смисъла, по който се разбира състоянието на физическото лице, когато е в отпуск", обясни още Чавдар Христов.