Министерски съвет
Министерски съвет / БГНЕС
Да се правят повече филми с по-ниска държавна субсидия и с търсене на допълнително финансиране от чужбина - зад тази реформа в подпомагането на филмовата индустрия у нас застават над 30 кинорежисьори и продуценти в писмо до Министерството на културата. Писмото е изпратено през лятото във връзка със законопроекта, който предвижда създаване на нова схема за разпределяне на държавните пари за филмопроизводство. Предложенията в него не стигнаха до обществено обсъждане, разказа пред "Дарик" режисьорът на филма "Източни пиеси" Камен Калев.

Промените, които вчера бяха одобрени от правителството, са козметични и няма да дадат възможност за правенето на повече български филми, смята Калев. На подобна позиция застана и бившият директор на Националния филмов център Александър Донев - според него държавата трябва да се стреми да разпределя наличните пари между повече проекти, както и да се променят критериите, по които се отпуска субсидията.

Камен Калев е един от режисьорите, застанал с името си в писмото до Министерството на културата, в което се настоява за реформа в разпределянето на държавната субсидия за производство на филми. През последните седем години той е кандидатствал за субсидия общо четиринайсет пъти и не е получил нито лев от държавата. Калев застава зад идеята, че държавните пари трябва да се насочат към нискобюджетни проекти, за да има ресурс за по-голям брой филми.

В писмото на част от филмовата гилдия се настоява и за промяна в начина на съставяне на оценяващите комисии, както и на критериите, по които се оценяват проектите. За пълна смяна на съставите на комисиите се обяви бившият директор на Националния филмов център Александър Донев. Според него решенията за това кой ще получи субсидия, трябва да се основават на следните принципи.

Авторите на писмото, останало без отговор, предлагат също промяна в начина на формиране на субсидията - да не се обвързва с изразходваните през предходната година пари като средностатистически бюджет, а да е процент от бюджета на министерството. Според Камен Калев всичките тези идеи не могат да стигнат дори до обсъждане.