вода
вода / ThinkStock/Getty Images
Комисията за енергийно и водно регулиране решава окончателно днес за новите цени на водата в цялата страна. Основната причина за поскъпването на услугата е необходимостта от инвестиции във ВИК мрежата, обясняват от регулатора.
 
Бизнесплановете на голяма част от ВиК-дружествата вече са одобрени от КЕВР и в тях са разписани цените на услугата.

Водата в Бургас, Враца и Ямбол поскъпва драстично

От Нова година водата в Шумен става 3 лева и 32 стотинки, във Враца става 3 лева и 9 стотинки, в Силистра 3 лева и 29 стотинки. В Ямбол водата поскъпва от 2 лева и 31 стотинки до 2 лева и 78 стотинки, но когато бъде изградена пречиствателната станция в града, уточняват от местното дружество. 

Хората в Бургас след по-малко то месец ще плащат 2 лева и 77 стотинки за кубик вода, а тези в Монтана 2 лева и 89 стотинки. В Пловдив цената на услугата става 2 лева и 20 стотинки, а във Варна 3 лева.

Министър Нанков: С темата за цената на водата се спекулира

Цената на водата в София поскъпва с 9 на сто. От комисията за енергийно и водно регулиране подчертават, че в решенията си регулаторът стъпва на вече приети от парламента законодателни промени. Според приетите вече бизнеспланове на ВИК дружества цените на водата ще растат в следващите години. Възможно е единствено понижение на цените, само ако дружествата не изпълняват заложените инвестиции.