/ БГНЕС
КАТ ще отказва регистрации на автомобили, които замърсяват въздуха над нормата
95817
КАТ ще отказва регистрации на автомобили, които замърсяват въздуха над нормата
  • КАТ ще отказва регистрации на автомобили, които замърсяват въздуха над нормата
Ако автомобилът изкарва черен дим - КАТ го спира от движение, а на шофьора се съставя акт. Това стана ясно в първия ден от работата на устройствата, които Столична община предостави на Пътна полиция, за да се измерват вредните емисии, които колите отделят.
 
При регистрация на автомобили нов внос в КАТ-София - возилата ще минават задължително през газанализаторите и ако те покажат замърсяване над допустимите норми, колата няма да бъде вписана.
 
Пътна полиция започва да проверява автомобилите колко замърсяват
 

БГНЕС


В края на 2017 г. Столична община реши да пребори замърсяването на въздуха в града като закупи 7 газанализатора на КАТ, с които да се проверяват дали автомобилите, които ще се движат в столицата отговарят на екостандартите.
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че близо 60% от превишението на фините прахови частици се дължи на автомобилите. "За мен е важно по улиците на София да сне се движат автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти и изисквания. С тези газанализатори това може да се контролира", коментира градоначалникът.
 
Борим мръсния въздух в столицата с безплатен градски транспорт

БГНЕС

А проверките започват от днес, посочи шефът на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев.
 
"Газанализаторите са 7, като в КАТ имат 10 канала. Така един газанализатор ще обслужва два канала, а другите два са мобилни и ще се поставят в патрулни автомобили. При констатиране на стойности на замърсяване над допустимите старите автомобили ще бъдат спирани от движение", заяви комисар Тенев.
 
Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”

"Ще правим техническа проверка. Когато се констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение. Докато не оправи автомобила, няма да бъде пускан", посочи той.
 

БГНЕС


До края на месеца всеки, който желае, може да направи проверка в КАТ дали автомобилът му замърсява въздуха.
 

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) пък обещават, че догодина подобни газанализатори ще има във всички областни дирекции на Пътна полиция.