Касата пак обрече онкоболните заради липса на пари
Касата пак обрече онкоболните заради липса на пари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Касата пак обрече онкоболните заради липса на пари
66788
Касата пак обрече онкоболните заради липса на пари
  • Касата пак обрече онкоболните заради липса на пари

Онкоболни пациенти отново са готови на протестни действия заради решението на Надзорния съвет на Здравната каса, според което институцията на този етап няма да покрива медикамент за „Злокачествено новообразувание на млечната жлеза”. Това съобщи пред Дарик Пенка Георгиева, която представлява пациентски организации „Заедно с теб”, като уточни, че с решението на касата се обричат животите на 16 жени у нас.

Към момента институцията покрива алтернативно лечение на това заболяване, което според специалистите не е достатъчно. За да се лекуват с точния медикамент обаче, жените с тази диагноза, трябва да заплащат по 7000 лева на месец, което е непосилно за джоба на обикновения човек, категорична е Георгиева.

От касата изтъкнаха като основен мотив за решението си сериозния финансов дефицит в бюджета на институцията.

„Ние като пациентски организации считаме, че е недопустимо бездушни администратори и от членовете на надзорния съвет в качеството им на служители с други професии, да оспорват решението на експертите, които се занимават с онкологичните заболявания. По думите на проф. Галя Куртева, която е национален консултант по химиотерапия, това заболяване не може да бъде лекувано с тази заместваща терапия, която покрива НЗОК. Заболяването е много специфично. Тези пациенти, за да спасят своя живот, се нуждаят точно от това лечение”, обясни тя.

„Другият парадокс в решението на Надзорния съвет е, че ще бъде разгледано евентуално 2014 г. това са пациенти, за които всеки един ден е важен. Аз не знам какво очаква Здравната каса. Не може да се застрашава живота и здравето и девет бездушни чиновници да решават кой да живее и кой не. Освен това това лекарство се покрива от касата, но за друг вид рак - някакво абсурдно административно решение”, коментира още Пенка Георгиева.