Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Каракачанов за
96712
Каракачанов за
  • Каракачанов за
Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че в България има детски градини и учебни заведения, в които се преподава религиозно възпитание.

"Разровете се, да не вадя доклади на службите", обясни още Каракачанов. Той обаче не разкри службите проверяват ли детските градини в смесените райони.

Повод за този коментар стана вчерашната остра реакция на ВМРО за празник в детска градина в Момчилград, по време на който деца танцуват на турска песен. От партията нарекоха тържеството "скандално". Директорката на учебното заведение обясни, че програмата за празника е била "Вечер на етносите" и са изпълнени български танци, руски танци, турски танц.

ВМРО видя „скандално тържество“ в детска градина, директорката обясни

"Не мога да кажа дали е провокация", каза вицепремиерът за случая и допълни: "Истината е, че ако се вгледате внимателно, ако направите едни разследвания в тези райони, ще видите, че част от подобни заведения - и учебни, и детски градини, се финансират от чужди държави в разни фондации и там вместо да възпитаваш децата в някакви ценности, се възпитават само и единствено на базата на една-единствена религия, което не е редно. Аз мисля, че интеграцията на онази част от населението на България, на която майчиният език не е български, става с усилено изучаване на официалния език на държавата - българският".

"Хайде, разровете се и вижте, да не вадя доклади от съответните специализирани служби, вижте в кои райони на страната детски градини, други учебни заведения към религиозни храмове има подобни заведения, в които на децата се налива единствено и само религиозно образование и възпитание. И си задавам въпроса: правилно ли е това. Във всеки подобен случай - не мога да кажа дали този е точно такъв, но обществото не може да бъде равнодушно към подобни неща",  каза Каракачанов към журналисти.