/ БГНЕС
Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва днес в извънредна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, чрез видеоконферентна връзка, осъществена от службата "Военна информация", съобщиха от МО.

Министрите на отбраната от алианса са обсъдили взетите мерки за справяне с COVID-19 и планирането на по-нататъшни действия на НАТО в подкрепа на съюзници и партньори. Разгледани са били и ефектът от кризата в средносрочен и дългосрочен план, както и поддържането и засилването на капацитета за възпиране и отбрана на пакта. Дискусията е обхванала също противодействието на дезинформацията и пропагандата, свързани с пандемията.

В изказването си министър Каракачанов изтъкнал, че всеки работещ механизъм в алианса за по-добра координация на усилията на съюзниците, както и рационалното използване на съюзните способности, са особено важни за крайния успех. Той е изразил увереност, че засилената координация и сътрудничество между НАТО и Европейския съюз значително ще допринесат за справянето с евентуални бъдещи кризи от подобен характер.

Министърът на отбраната подчертал, че настоящата криза не бива да се превърне в криза на сигурността и отбраната, и основният фокус на НАТО трябва да остане изпълнението на вече взетите решения относно възпиращия и отбранителен потенциал на организацията.

Министър Каракачанов е препотвърдил ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и по отношение на целите за способности, което е постижимо чрез ефективно изразходване на финансовите ресурси, както и чрез споделянето на знание и опит и коопериране между индустриите на съюзниците. В този контекст той отбелязал, че настоящата криза показва изключителната важност на повишаването на взаимодействието и взаимното допълване между военните и гражданските способности.