Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Необходима е поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която да се даде възможност да се реагира при ситуации, в които няма договор за храненето, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването от комисията по отбрана по повод ситуацията с обществената поръчка за храненето на военнослужещите.
 
Пред журналисти той уточни, че не се отхвърля възможността за обществена поръчка, а идеята е да има алтернатива.
 
Моята работа не е да се интересувам от това коя фирма иска да спечели и кои са икономическите интереси, мен като министър на отбраната ме интересува армията да е нахранена, посочи министърът по време на изслушването. Според него е най-добре тази обществена поръчка да бъде прекратена. Каракачанов уточни обаче, че по време на обжалване и процедура не може да бъде започната нова обществена поръчка.
 
„Приказки за корупцията не приемам, корупция няма как да има, а и няма оплаквания за качеството на храната, за разлика отпреди 2016 г., всичко останало са спекулации на дребно“, коментира още той.
 
„От три години и половина, откакто съществува тази формула, при трима министри, оплаквания за храната от страна на военнослужещите няма“, каза Каракачанов. Той допълни, че казусът на практика виси от 2015 г. Не сме направили нищо друго, освен да продължим тази практика, защото това е единственият начин, по който можем да изхранваме войниците, коментира той и допълни, че не са променяни вътрешнонормативни актове.
 
Не приемам внушенията, че едва ли не искаме да премахнем конкурентното начало, отбеляза Каракачанов.
 
Ние сме твърдо за изпълнение на закона, сключване на договори и снабдяване с продукти, но в интерес на армията винаги трябва да има алтернатива, коментира и ген. Андрей Боцев, началник на отбраната. Той отбеляза, че командирите са длъжни да осигурят храната, за да може армията да има способности и въпросът е храната да е качествена и да е на нормални цени.