Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БТА
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изразиха удовлетворение от високото ниво на изпълнение на задачите по време на съвместната подготовка на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и от армията на Великобритания, съобщиха от пресцентъра на МО.

На летище "Чешнигирово" днес се проведе ден за високопоставени гости, на който присъстваха също посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, както и представители на Министерството на отбраната.

Каракачанов: Имаме 8 самолета СУ-25, готови да изпълняват бойните си задължения

"Това са момчета, на които ще разчитаме в първите часове на евентуален конфликт. Подготовката им е много добра, а посредством подобни съвместни учения с военнослужещи от армиите на други наши съюзнически държави тя се издига на все по-високо ниво", е посочил министър Каракачанов след демонстрацията на бойни способности.

"Благодаря за доверието, което имаха към мен, и за старанието, което положиха. Когато един войник, без значение дали е в Силите за специални операции, Сухопътните войски, флота, авиацията, получава отношение и бъде мотивиран, той си изпълнява много добре задълженията", посочи Каракачанов.

На летище "Чешнегирово" военнослужещи от СКСО са направили огнева тренировка с използване на симулационни боеприпаси, занятия по водене на огън от движение чрез преодоляване на препятствия и използване на укрития, приложили са стандартни оперативни процедури при водене на бой в затворени пространства. Съвместни българо-британски екипи са направили демонстрация по неутрализиране на терористи в сграда с използване на симулационни боеприпаси. Тези и други задачи, специфични за действията на специалните сили на различни терени и при различни условия, са отработвани две седмици в съвместната подготовка.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев е посочил, че целта на съвместната българо-британска подготовка е отработване на тактически действия.

"При специалните сили успехът на една малка група в много случаи определя успеха на големите операции. Позволете ми да благодаря на тези мъже, които тренират втора седмица, и ще продължат до 5 март, затова че до този момент успешно и безаварийно водят подготовки в три различни центъра. Убеден съм, че това е в интерес на всички - да се издига на по-високо ниво подготовката на българските и британските военнослужещи, както и оперативната съвместимост и доверието и приятелството помежду им", е казал още генерал-майор Явор Матеев.

Каракачанов, адмирал Емил Ефтимов, посланик Диксън са получили от генерал-майор Явор Матеев символичния знак на съвместната подготовка с датата и мястото на нейното провеждане.