/ Правителствена информационна служба
Подобен въпрос - за намаляване на средствата за отбрана в правителството или на коалиционно ниво не е воден. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на блиц-контрола в ресорната парламентарна комисия.

Каракачанов стреля с „Калашников“ (ВИДЕО)

По думите му, при доставката на първите 8 самолета F-16, част от ангажиментите ни към поддръжка на такова голямо количество МиГ-29 ще отпаднат и от там ще бъдат съкратени средства.

Колко точно и как, Каракачанов не се ангажира да кажа сега, тъй като конкретни разчети не са правени. „И тогава ще се изправим пред друг един въпрос, който може би не e лошо отсега да го мислим - какво правим с тези 15 МиГ-а, които имаме, но от които не летятникога 15.

Не е ли време да се помисли за някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 г., за може държавата да реализира някакъв приход като компенсация за разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т. н.”, посочи той. Не е ли време да помислим за подготовката на втората част на проекта.

Каракачанов с фото предизвикателство за деня на Ботев

Пред депутатите министърът каза и че пилотите, които ще заминат за САЩ утре ще бъдат при него, след което ще имат среща по покана на върховния главнокомандващ и отиват да се обучават. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че ВВС са извършили подбор на летците, всички, които ще отидат на обучение, 13 души.

„Първата група от четири, за които министърът говори, трябваше да замине края на април, заради коронавируса се наложи два месеца закъснение, така че всичко там по план за подготовка на пилотите върви нормално”, обясни Запрянов.

Каракачанов посочи и пред депутатите, че имаме уверението както на Пентагона, така и на Локхийд Мартин, че проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса. 
БГНЕС