/ Правителствена информационна служба
Една от темите, които трябва да бъдат засегнати на предстоящия коалиционен съвет е, че наближава времето, когато в Европарламента ще се вземе решение за приемането на Северна Македония в ЕС и стартирането на преговорите с нея, каза днес във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му нашата страна трябва да държи на позицията, гласувана от Министерския съвет и утвърдена от парламента.

"Нямаме право на отстъпление, защото става дума за достойнството на страната ни. Ние сме за преговори между ЕС и Северна Македония, но конкретна дата за началото им ще бъде определена, когато приключи работата на българо-македонската комисия", каза вицепремиерът.

Според него съседите ни трябва да променят образователната си система и да престанат да се опитват да създават нова идентичност, крадейки от нашата история. Каракачанов допълни, че в ЕС има доста държави, които не се интересуват от същината на спора между нашите две страни, но има принципи, които трябва да се спазват и ако българите сме народ, който се уважава, трябва да си държим на историята.

Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина

Каракачанов посочи, че на предстоящия коалиционен съвет е редно отново да бъде дискутирана и темата с проектозакона за доброволните отряди. Неговата позиция беше, че през последните години полицията прави много акции, настоящият главен прокурор е изключително активен по проблемите на битовата престъпност, но не е възможно лесно да се разрешат с десетилетия трупани проблеми с население, което не може да разбере, че има задължения, а животът, здравето и собствеността на хората са неприкосновени.

За новите политически проекти у нас мнението на Каракачанов беше, че има нужда не от такива, а от ново мислене на политиците. Вече няколко десетилетия гледаме такива "нови" проекти, защото винаги има избиратели които търсят нещо различно, макар че само след 6 месеца са вече недоволни, каза вицеприемиерът.
БТА