/ ThinkStock/Getty Images
Лечебните заведения с най-голям брой издадени болнични листове ще бъдат идентифицирани и проверени в бъдещия мандат на единствения кандидат за управител на НОИ, сегашният заместник-министър на труда Ивайло Иванов. Мярката за борба със злоупотребите с болнични беше обявена от самия него, по време на изслушването му пред депутатите от социалната комисия в парламента. Кандидатът на ГЕРБ и Патриотите представи концепцията си за управление на института до 2020-та година, която не предвижда съкращения на служители, а залага на развитието на електронните услуги в полза на потребителите.
 
Кои лечебни заведения издават най-голям брой болнични листове и на какво се базират тези документи, даващи право на обезщетение от НОИ - такава проверка ще поиска кандидатът за управител на института, ако бъде избран за поста. Мярката беше обявена в отговор на въпрос от групата на БСП как ще бъдат ограничени злоупотребите с болничните листове, тъй като според депутата Георги Гьоков броят на издаваните болнични нараства.
 
"Болничните, ако се доверим на отчетните данни на НОИ, с годините нарастват. 2017 г. са повече от 2016 г. Това означава, че или българинът боледува повече, или са налице злоупотреби. Вие как мислите и ако мислите, че са злоупотреби, може ли да ми кажете каква е вашата визия какви механизми бихте използвали за ограничаване на такива злоупотреби", попита Гьоков.
 
"Това, което аз предвиждам да направя, ако бъда избран за управител на НОИ, да направя среща с министъра на здравеопазването, както и с управителя на НЗОК, за да видим кои са тези лечебни заведения и каква е тяхната база данни. Къде наистина се издават най-много болнични листове? След направения анализ да направим различни предложения, включително до министъра на труда и социалната политика, до министъра на здравеопазването за законодателни промени, които, ако НС одобри, да могат да се приемат за решаване на този казус", отговори заместник-министърът на труда Ивайло Иванов
 
Кандидатът за управител на НОИ заяви амбицията си до две години да бъде въведено електронно подаване на документи за отпускането на всички видове обезщетения - както вече има такава възможност за обезщетението за безработица, от средата на тази година заявлението за него може да се подава чрез ПИК или електронен подпис.
 
Ивайло Иванов обеща, че няма да съкращава броя на служителите в НОИ, и не предвижда увеличаване на този брой, но с уговорката, че предстоят промени в системата на ТЕЛК и вероятно НОИ ще бъде натоварен с повече ангажименти в експертизата на работоспособността.

След днешното изслушване на комисия, кандидатурата на Ивайло Иванов трябва да бъде гласувана на пленарно заседание, като се очаква това да се случи следващата седмица.