Калин Георгиев: Полицаят трябва да бъде облечен, обут и да има бензин
Калин Георгиев: Полицаят трябва да бъде облечен, обут и да има бензин / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Калин Георгиев: Полицаят трябва да бъде облечен, обут и да има бензин
46816
Калин Георгиев: Полицаят трябва да бъде облечен, обут и да има бензин
  • Калин Георгиев: Полицаят трябва да бъде облечен, обут и да има бензин

Българската полиция отбеляза професионалния си празник. Само ден преди празника си полицаите се обявиха в стачна готовност - те не са съгласни с предвиденото увеличение на осигурителния стаж, както и с пренебрегването на позицията им от страна на Министерския съвет.

За полицейския служител е най-важно да има униформа, обувки и гориво в колата, за да върши задълженията си - така главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира стачната готовност на полицаите. След като положи венци за загиналите служители от системата на МВР главният секретар каза, че реакцията на полицаите е разбираема, тъй като на по-ранен етап те не са били запознати с обсъжданите от Министерски съвет въпроси. За нуждите на униформените главният секретар на МВР каза: „За мен българският полицай трябва да бъде облечен, обут, да има бензин, за да работи и трябва да може да си посрещне най-нужните потребности".

Калин Георгиев Полицаят трябва да бъде облечен обут и да има бензин
netinfo

След церемонията за празника на униформените заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, каза, че осигурителният стаж на полицейските служители ще бъде увеличен с 2 години: „Това, което се предложи като краен вариант, не е в ущърб на служителите на Министерството на вътрешните работи, напротив, то ги защитава. Това увеличение на две години, което е за трудовия стаж, им дава възможност за по-добро кариерно развитие. Така се дава по-голяма сигурност".

Емил Георгиев от синдиката в МВР каза, че полицията няма нито униформи, нито гориво, нито въоръжение. По думите му в момента в СДВР има едва около 200 годни бронежилетки. Според Георгиев отношението към полицията в България е безпрецедентно и ако политическият монолог продължи, протестите ще станат факт: „Ние с обещания не се храним, няма нито униформи, нито гориво, нито въоръжение. В момента цялото СДВР има годни около 200 бронежилетки. Знаете ли ежедневно колко служители излизат на улицата. Бронежилетката не е лукс, тя е необходимост. Никъде няма такова отношение към полицията, каквото има в България. За да има диалог, трябва да има две страни. В момента това нещо отсъства".

Калин Георгиев Полицаят трябва да бъде облечен обут и да има бензин
netinfo

От "Синдикалната федерация на служителите в МВР" обясниха, че от средата на миналия месец неколкократно са правили опити да се срещнат с финансовия министър Симеон Дянков по повод промените, които засягат сектора. До момента обаче все още нямат резултат. „Ние сме на среща, но никой не сяда срещу нас".

И докато в МВР спорят на празника си, в Силистра стартира шестото издание на детска полицейска академия. Ще се обучават четири групи шестокласници, три в областния център, една - в Алфатар.

Калин Георгиев Полицаят трябва да бъде облечен обут и да има бензин
netinfo